Hindbær inficeret med Roskildesyge igen

Mindst tre mennesker er blevet syge, efter de har guffet hindbær fra lavpriskæden Netto.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Netto-butikker har atter engang solgt dybfrosne hindbær, der kan give den smitsomme maveinfektion Roskildesyge.

Hindbærrene, som er af mærket LuxusGrønt og produceret i Serbien for Dansk Supermarked, bliver tilbagekaldt øjeblikkeligt, fordi man har fundet den såkaldte novovirus blandt dem i flere tilfælde.

Det meddeler grøntsagsproducenten Ardo, der har leveret hindbærrene til den landsdækkende Netto-kæde.

- Årsagen til tilbagekaldelsen er, at der hos tre forbrugere er konstateret novovirus efter at have spist en ret med hindbær tilberedt uden forudgående varmebehandling som anbefalet på posen, hedder det i en pressemeddelelse.

Det er netop novovirus, der er årsagen til den en ubehagelige Roskildessyge, som giver kvalme, opkast, mavesmerter, diarré og feber. Man får typisk symptomerne ét døgn efter, at man er blevet smittet, og sygdommen varer typisk ét par dage.

Forbrugere, der har LuxusGrønt-hindbærrene med udløbsdato 25. december næste år liggende i fryseren, skal kyle dem direkte i skraldespanden, lyder det.

Det er ikke første gang, at danskere, som har købt dybfrosne hindbær i Netto, skal passe på, før de putter dem i en læskende smoothie. Det skete også i august i år.

Frosne hindbær fra udlandet har tidligere været årsag til roskildesyge hos private forbrugere, restaurantgæster og hospitalspersonale. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen generelt, at man altid giver frosne hindbær et hurtigt opkog, inden de bruges i smoothies og desserter. Bærrene skal koge et minut. På den måde fjerner man den alvorlige og smitsomme novovirus.

Fødevarestyrelsens anbefaling gælder kun for frosne hindbær og ikke for friske bær. Det er nemlig de frosne bær, der har givet sygdom, og novovirus overlever særlig godt på frosne bær.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det generelt altid en god idé at skylle friske bær og frugt med vand, inden man spiser dem. På den måde kan man fjerne virus og bakterier helt eller delvist.

/ritzau/


Nyhedsoverblik