Hils og tal pænt

De taler for grimt til hinanden på Lindeskovskolen i Nykøbing Falster. Det mener eleverne selv. Nu har de indført en "hilsepolitik" og håber, at den kan komme det grimme sprog til livs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

"Fuck dig, din store idiot", "Luk røven" og "Fede ko". Omgangstonen er ofte både grim og hård blandt eleverne på Lindeskovskolen i Nykøbing Falster.

- Jeg synes ikke ret godt om det. Selvom man ikke viser, at man bliver inderligt såret, så kan det godt være, at man alligevel bliver det. Og det er jo ikke så godt, for så får vi jo ikke et godt sammenhold på skolen, siger Mahdi Al-alami fra 7. klasse.

En undervisningsmiljøundersøgelse blandt skolens elever har vist, at 80 procent af dem synes de taler for grimt til hinanden. Elevrådet tog undersøgelsens resultat op på et cafémøde med flere af skolens elever. Her stod det klart, at eleverne er trætte af det grimme sprog og savner et bedre sammenhold.

- Og vi synes, at hvis man skal have et godt sammenhold, så kræver det blandt andet, at man hilser pænt på hinanden. Og det følte vi ikke at vi gjorde, fortæller elevrådsformand Camilla Schjelderup fra 9. klasse.

Eleverne har derfor indført en ny regel: alle skal hilse pænt på hinanden.

- Når man hilser på hinanden, så kommer man også til at føle, at man kender hinanden bedre. Og så vil man få sværere ved at sige noget grimt til dem, som man har hilst på, forklarer Camilla Schjelderup.

Den nye hilsepolitik har kun haft sin gang på skolen i tre dage, men eleverne har taget godt imod den og tror, at den vil hjælpe.

- Man får et bedre klima, når man hilser og taler med de andre. Og når man først er begyndt at hilse pænt på nogen, så begynder man ikke lige pludselig at sige "fuck dig" eller noget til dem, siger Mahdi Al-alami.


Nyhedsoverblik