Hidsig debat om flagregler

Foto: TV ØST

Den radikale folketingspolitiker Zenia Stampe, der er opstillet i Næstved-kredsen, har fået verbale tæsk for sit seneste forslag. Det går på, at vi skal have lov til at hejse andre flag end Dannebrog.

Måske får Dannebrog snart selskab af tyrkiske, thailandske og pakistanske flag. I hvert tilfælde, hvis det står til Næstved-politikeren Zenia Stampe (R). Hun foreslår, at det skal være valgfrit, hvilket flag man vil hænge i toppen af sin flagstang.

Hun gik ud med forslaget i mandags, og siden har en livlig debat taget fart.

- Kampen for det danske flag indbefatter for mig, at man også giver andre lov til at andre flag hænger i flagstangen, for ellers får jeg heller ikke lov til at flage med det danske flag i udlandet, siger hun.

Men forslaget falder ikke i god jord hos den tidligere sømand Jan Sørensen, der sidder og nyder påsken i sit kolonihavehus i Næstved. Han har brugt størstedelen af sit liv på havet, og de rød-hvide farver betyder noget helt særligt for ham. Han er imod forslaget.

Han mener, at Dannebrog er symbol på danskhed og skal respekteres.

- Jeg er meget imod, at de vil gennemfører forslaget, det er der ingen tvivl om, siger Jan Sørensen.

Han deler især holdning med De Konservative og Dansk Folkeparti, der mener, at forslaget simpelthen er populistisk og ude af proportioner.

- Jeg tager klar afstand fra det her forslag. Jeg synes, at det er helt ude i hampen, at komme med sådan et forslag. Vi skal huske, at hver nation har et flag, og det er vi stolte af, siger Karin Nødgaard (MF), Dansk Folkeparti.

I kolonihaven i Næstved er der meget delte meninger om forslaget.

- Har man en have, man er glad for, så skal man vel også have lov til at hænge sit flag op, siger Bente Hansen, der bruger påskedagene på at ordne sin have i kolonihavehuset.

I området bor mange thailændere, og de vil gerne kunne fejre særlige højtider med deres eget flag. Netphit Somsaard savner sit hjemland og ville gerne kunne bruge sit flag i Danmark.

- Nogle gange når vi har fest - så vi kan hænge det til thaifest, siger hun.

Det thailandske flag skal kunne flage frit, hvis det står til SF, Enhedslisten og Liberal Alliance.

Tilbage er Zenia Stampe glad for den debat hun har sat i gang, selvom hun er overrasket over, at den er blevet så heftig.

Det er egentlig lidt svært at finde ud af, hvad der tricker den, og den her tricker meget mere, end jeg havde regnet med. Fordi jeg egentlig havde tænkt, at det var et meget uskyldigt forslag, siger hun.

Efter de nuværende regler, er der dog nogle udenlandske flag, der er velkomne i danske flagstænger. Det er flagene fra de nordiske lande, FN og EU.

29:29 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App