Her kan Risøs atomaffald graves ned

Geus har nu udpeget de steder, hvor det radioaktive affald kan placeres. Deriblandt Rødbyhavn i Lolland Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland også kaldet GEUS har nu udpeget de mulige områder, hvor Risøs radioaktive affald kan nedgraves.

De har udpeget 22 mulige områder til placering af et slutdepot af de 5000 kubikmeter atomaffald fra Risø. Og disse områder, er blevet til seks konkrete områder, som der nu skal arbejdes videre med, siger Per Clausen, der er miljøordfører for Enhedslisten:

- Det første område er Østermarie ved Paradisbakkerne på Bornholm, så er det Rødbyhavn i Lolland Kommune, så er det Kertinge Mark i Kerteminde kommune, så er det Hvidbjerg Thyholm/Struer Kommune. Så er det ved Thise, Salling i Skive Kommune og så er det vest for Skive i Skive Kommune, siger han til DR Nyheder.

Områderne er nøje udvalgt ud fra en geologisk vurdering og ud fra hensyn til drikkevandet og risikoen for jordskælv, siger Per Clausen til DR Nyheder.

Slutdepotet skal designes således, at det radioaktive affald vil forblive isoleret fra mennesker og miljø i mindst 300 år.

Prisen for etablering af et varigt opbevaringssted til af resterne fra Danmarks atomforsøg kommer til at ligge på 180 til 500 millioner kroner. Oven i det komme prisen på 1 milliard kroner til nedtagning af anlæggene på Risø.


Nyhedsoverblik