Håndværkerbørn kommer hurtigst gennem uddannelserne

Studerende, der er opvokset i et bogligt hjem, tager længere tid om at komme igennem universitetsstudierne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Veluddannede forældre er ikke en garanti for, at studerende skynder sig igennem deres studier. Snarere gør det modsatte sig gældende.

Til gengæld er børn, hvis forældre har en erhvervsfaglig- eller kort videregående uddannelse, hurtigere til at få studierne overstået, viser tal fra Uddannelsesministeriet ifølge Berlingske.

Færre håndværkerbørn

Det er dog stadig langt mellem håndværkerbørnene på de videregående uddannelser, men når de først kommer i gang, bliver de hurtigere færdige end akademikerbørnene.

59 procent af de studerende med akademikerforældre bruger over seks år på en femårig uddannelse, mens det for børn af forældre med en erhvervsfaglig- eller kort videregående uddannelse gælder henholdsvis 48 og 49 procent af de studerende.

Derfor vil det ikke give sociale problemer, når regeringen vil skabe besparelser på to milliarder kroner ved at ændre på SU'en og samtidig få de unge hurtigere igennem universiteterne, mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Han afviser ikke, at regeringen med reformen vil skære i SU'en.

- Tallene viser, at reformen i høj grad retter sig mod de personer, som man bør mene, har de bedste forudsætninger for at tage en lang videregående uddannelse, fordi de kommer fra hjem, hvor forældrene er højtuddannede, siger han til Berlingske.

Alvorlige konsekvenser

Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund, mener alligevel, at forringelser i SU'en er en rigtig skidt idé.

- Det vil få store konsekvenser, hvis man skærer i SU'en. Vi har SU-systemet, fordi alle skal have mulighed for at tage en uddannelse, uanset hvor mange penge ens forældre har, og hvor mange penge man selv kan tjene ved siden af, siger hun til Berlingske.

 

/ritzau/


Nyhedsoverblik