Gravide kan snart føde på fødeklinik igen

Foto: TV ØST

De små fødeklinikker kommer nu tilbage som et forsøg. Det har et flertal i Regionsrådet i Region Sjælland bestemt på et møde torsdag eftermiddag.

Udsigten til et gensyn med fødeklinikkerne vækker begejstring på en scanningsklinik i Vemmelev ved Slagelse:

- Det er jo fantastisk. Champagnen er på vej ud af køleskabet, for nu er vi ved at begynde at tro på det, siger jordemoder Louise Rüsz Zielinski, som ejer klinikken Mind Your Body.

Hun har længe kæmpet for at få de private fødeklinikker tilbage - og nu har politikerne besluttet, at der kommer op mod tre klinikker.

- Folk ringer jo hver uge og siger: jeg skal føde til maj, kan du nå at lave din klinik? Hvor jeg så må sige: det er ikke sikkert, jeg får en klinik, og nej, vi kan ikke nå det til maj. Så jeg ved, der er et rigtig stort kundepotentiale derude, fortæller Louise Rüsz Zielinski.


Tryghed på fødeklinikken
Snakken om de private fødeklinikker har da også sat tanker i gang hos Britta Larsen, som er inde at blive scannet en ekstra gang på Louise Rüsz Zielinskis klinik.

- Det er et stort tillidsforhold, når man skal føde, så det, der kunne tiltale mig rigtig meget ved en fødeklinik, er, at man kender sin jordemoder, fortæller hun.

Alligevel er Britta Larsen dog ikke sikker på, at hun ville turde springe ud i en fødsel på en fødeklinik.

- Fordelen ved et sygehus, er jo back up'en. Hvis der sker noget, så er hjælpen der lige med det samme. Det kunne for eksempel  være ved smertelindring under fødslen, siger hun.

Men regionspolitikeren Jens Stenbæk fra Venstre lover, at de gravide kan føle sig i trygge hænder på fødeklinikkerne.

- Jeg er sikker på, at de kompetente jordemødre, vi har, ved, hvornår der er en risiko ved fødslen, og så vil de henvise den gravide til vores fødeafdelinger, siger han umiddelbart efter mødet i regionsrådet.


Styr på økonomien
Et andet kritikpunkt har været økonomien. Frygten har været, at oprettelsen af fødeklinikker vil betyde færre penge til sygehusenes fødeafdelinger. Men det vil det ikke, lover regionspolitikerne

- Når vi får et overblik, og vi ligesom kan se, om det har en økonomisk konsekvens, så er vi parate til at kompensere vores fødeafdelinger bevillingsmæssigt, siger han. 

Beslutningen om at indføre op til tre fødeklinikker blev taget med 22 stemmer for og 13 imod.

 

02:26 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App