Grænselandet og ekspert advarer mod DFs grænsekontrol

En permanent grænsekontrol, som Dansk Folkeparti vil have genindført, er ikke smart, lyder det fra en forsker på området, der også kalder det en dyr løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Folkeparti vil have genindført den grænsekontrol, som partiet sammen med den tidligere VK-regering indførte i 2011.

Derfor er partiet i dag, tirsdag, at finde langs den dansk-tyske grænse i blandt andet Rødbyhavn med grænsekage for at give grænsekontrollen vind i sejlene blandt befolkningen.

Men en permanent grænsekontrol er hverken specielt intelligent eller funderet i saglige argumenter fra forskning, mener Martin Klatt, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet (SDU). Faktisk er han sikker på, det er en underskudsforretning i kroner og ører. Det skriver Flensborg Avis.

- Jeg mener, at den gammeldags grænsekontrol med 24-timers bemanding koster uforholdsmæssigt meget i forhold til udbyttet. Det er et psykologisk signal om, at vi beskytter grænsen, men giver meget lidt reel værdi, forklarer han til Flensborg Avis.

V-borgmester imod DF-forslag

Dertil kommer, at det også vil skabe en del gener i form af forlænget rejsetid, ligesom det formentlig vil have en del konsekvenser for samhandel, grænsependlere, turister og eksporterhvervene.

Det huer bestemt heller ikke Aabenraas borgmester Thomas Andresen (V), at Dansk Folkeparti vil indføre fysisk grænsekontrol igen, såfremt blå blok vinder regeringsmagten 18. juni.

- Jeg er meget imod alle barrierer i forhold til at passere grænsen frit. Det vil være en hindring for både varerne og arbejdskraftens frie bevægelighed. Men det er dem, vi lever af, så mere kontrol vil være en begrænsning for vores muligheder til at udvide og skabe vækst. Det er netop den slags forhindringer, vi har arbejdet på at fjerne, siger Thomas Andresen til Flensborg Avis og får opbakning af Flensborgs overborgmester, Simon Faber (SSW):

- De seneste års erfaringer har vist, at dette kan gøres med det eksisterende politisamarbejde på tværs af grænsen. Indførelsen af en ny og permanent grænsekontrol er derfor næppe nødvendig og uden tvivl kontraproduktiv for regionens videre udvikling, fremhæver han.

DF: Vi tror på, det virker

Martin Klatt peger på, at det tætte samarbejde mellem de danske og tyske myndigheder, som hele tiden udbygges og forbedres, i hans optik vil være et bedre modsvar til frygten for østbander, der begår indbrud og anden kriminalitet i Danmark.

- Ved den canadisk-amerikanske grænse var der før 11. september 2001 cirka 1000 toldere, og nu er det tal mangedoblet. Det har påvirket det lokale erhvervsliv, og i hvor høj grad folk færdes over grænsen. Så det har været ret dyrt - især for grænseregionen, siger han til Flensborg Avis.

Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, er dog ikke enig i Martin Klatts udlægning af teksten.

- Det er hans mening. Vi tror på noget andet. Vi tror på, at det vil kunne stoppe en stor del af den kriminalitet, der er, siger han.


Nyhedsoverblik