Råd til den, der døjer med ledsmerter

Ledsmerter tvinger mange sjællænderne til jobskifte. Der mangler viden om smertelindring, viser ny undersøgelse Men den enkelte KAN gøre noget mod smerterne

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Deltidsansættelse, jobskifte og perioder, hvor det er umuligt at passe arbejdet.

Smerter gør arbejdslivet surt for de anslået godt 100.000 her fra regionen, der plages af led-smerter, viser en ny undersøgelse.

Der er dog en række ting, som den smerteramte selv kan gøre: Dyrk motion, bliv stærk og vær slank. Det er de bedste råd, hvis du vil holde ledsmerter på afstand.

1. Dyrk motion

Når du dyrker regelmæssig motion, holder du slidgigten eller anden alvorlig ledlidelse på afstand. Dermed kan du sikre, at du kan bruge din krop aktivt så længe som muligt.

Cykling er en rigtig god øvelse mod slidgigt i knæ, som er den hyppigste form for ledlidelse. Denne motionsform giver nemlig god kondition samtidig med at der sker en bevægelse af leddene uden at de bliver udsat for alt for stor modstand.

2. Bliv stærk

Når dine muskler er stærke, støtter de op om de skadede led, og det betyder færre smerter.

3. Hold den slanke linje

Jo mere du vejer, des mere skal dine knogler bære og det kan belaste dine led. Forskning har således vist at overvægtige, ved et vægttab på  blot ti procent af kropsvægten, får en forbedrelse af evnen til at bevæge sig med op mod 30%.

Gå gerne op mod en time om dagen for at holde vægten nede. Kosten skal være sund med masser af frugt, grøntsager og vitaminer - og hvis smerterne skyldes  leddegigt anbefales fed fisk.

4. Kend din sygdom

Tal med din læge om sygdommen og brug den information, som f.eks Gigtforeningen stiller til rådighed.

5. Lev med dine smerter

Smerte er et centralt problem for mange med ledlidelser, men smerterne er subjektive, hvilket vil sige, at de ikke kan måles direkte. De opleves forskelligt fra menneske til menneske.

6. Overvej din jobsituation

Passer dit arbejde til din situation  nu - og i fremtiden? Tal med din læge om det -  og hvis du har behov for et andet job, kan du kontakte jobkonsulenten i din kommune.

7. Tilpas omgivelserne til dine smerter

Hvad kan du gøre for at afhjælpe smertende situationer? Der bliver hele tiden udviklet nye tekniske hjælpemidler, som kan aflaste dårlige led - både derhjemme og på arbejdet. Det er også vigtigt, at du får hjælp til at indrette din arbejdsplads, så du undgår at dine syge led bliver unødigt belastet.

8. Start med mild medicin

Når du har smerter, så prøv først med mild medicin - f.eks. håndkøbsmedicin. Drøft herefter det videre medicinforbrug med din læge.

9. Søg viden om alternativ behandling

Brug alternativ behandling - men med omtanke. Mennesker med kraftige ledsmerter vil ofte gøre brug af forskellige alternative midler og behandlinger i håb om at det vil lindre. Men vær varsom. Alternative midler og behandlinger (også såkaldt naturmedicin) kan have  bivirkninger og medføre andre risici

 

Du kan læse meget mere om de enkelte ledlidelser på gigtforeningens hjemmeside

 

Kilde: Gigtforeningen og professor, dr. med. Henning Bliddal


Nyhedsoverblik