Glemmer livsvigtig test

Det kan redde liv, hvis folk husker at teste deres HFI-relæ. Men mange glemmer det, frygter Sikkerhedsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Om en uge skal der være et HFI- eller HPFI-anlæg i alle danske boliger, så strømmen slår fra, hvis der sker en kortslutning i landets huse og lejligheder.

Det har man mærket hos elinstallatørerne, som har haft travlt med at sætte de livsvigtige og snart lovpligtige elafbrydere op i de boliger, der endnu ikke har fået en afbryder installeret. For to år siden vurderede Sikkerhedsstyrelsen, at ti procent af de danske boliger ikke havde en godkendt HFI- eller HPFI-afbryder.

Ifølge loven skal det være på plads i alle boliger inden den 1. juli. Hvis der sker en kortslutning i et hus uden en godkendt elafbryder, og huset brænder ned, så risikerer man, at forsikringen ikke dækker. 

Anlægget skal motioneres

Men et afbryder-anlæg alene er ikke nok, advarer Sikringsstyrelsen. Det er mindst lige så vigtigt, at man mindst to gange om året tester, om afbryder-anlægget overhovedet virker.

- Det svarer til at have en airback i sin bil, som ikke virker. Den er heller ikke meget værd, siger Dorthe G. Rasmussen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen til TV2 Øst. 

Derfor opfordrer hun alle folk til at "motionere" deres elafbryder mindst to gange årligt. Det vil sige, at man trykker på T-knappen på anlægget for at se, om den afbryder strømmen i hele boligen. Hvis det ikke sker, så skal anlægget ordnes af en fagmand.

- Ellers kan det gå helt galt, hvis man får stød eller der sker en kortslutning, og elafbryderen ikke slår fra, siger Dorthe G. Rasmussen til TV2 Øst.

Man kan læse mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside:

http://www.sik.dk/Forbrugere/Installationer/Spoergsmaal_og_svar/faq_hfi_hpfi_forbruger.html

 


Nyhedsoverblik