Glasskår i maden

En familie fra Nakskov fandt glasskår i et glas syltede agurker fra Beauvais. Og de er ikke de eneste, der finder skår i konserves. Fødevarestyrelsen erkender svigt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

-Vi var dybt bekymrede for vores søn på otte måneder og vores treårige datter, siger Peter Barylak fra Nakskov.

Han og hustruen Fie Barylak havde travlt en dag i februar i 2010, så de fik hot dogs. De havde nettop givet børnene pølser, brød og syltede agurkeskiver fra Beauvais, da de opdagede et langt og sylespidst glasskår nede i konservesglasset med agurker.

-Vi skyndte os af fjerne børnenes tallerkener, for i de kunne jo komme slemt til skade, hvis de havde få glasskår i munden, svælget eller maven. Jeg tør slet ikke tænke på det, siger Peter Barylak.

Med hjælp fra sin svigermor alarmerede han fødevarekontrollen.

De var ikke ene om at gøre sådan et fund.

Avisen.dk har fået aktindsigt i dokumenter, der afslører, at forbrugerne jævnligt finder skår i glæden ved at indtage de konserverede Beauvais-produkter. Syv gange i 2009 klagede forbrugere til fødevarevirksomheden over glasskår i konservesglas, afslører Beauvais’ kvalitetsingeniør i en e-mailskorrespondance med fødevarekontrollen.

Sidste år skete det ifølge kommunikationsdirektør Elisabeth Voss to gange, og dertil kommer et fund af plastic-stykker i skibberlabskovsen.

På trods af, at Beauvais erkendte, at der kunne være farligt glas i maden, og ikke udelukkede, at der ikke var glasskår i andre glas, undlod fødevarekontrollen at trække varepartiet tilbage fra hylderne, da kvinden fra Nakskov klagede.

Fødevarekontrollen godtog Beauvais' forsikringer om, at der ikke var grund til at trække partiet tilbage.

-At trække tilbage er en dyr fornøjelse for virksomheden. De mister jo hele den produktion. Og det er madspild, mere end vi mener, er tilladeligt," siger Fødevarestyrelsens dyrlæge Tenna Jensen, som var med til at træffe beslutningen om ikke at trække et vareparti med syltede agurker tilbage til Avisen.dk.

I Fødevarestyrelsen kontrolstyringskontor erkender fuldmægtig Per Rathmann Hansen, at det var en fejl ikke at trække varepartiet tilbage.


Nyhedsoverblik