Gitte standsede spritbilister: Belønnet af politiet - fyret af chefen

Gitte Niegsch standsede to spritbilister, mens hun var på arbejde på en Shell-tank i Slagelse. Politiet belønnede hende for indsatsen, mens chefen fyrede hende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Må man bryde de interne regler på jobbet, når det handler om at standse en forbrydelse?

Det spørgsmål er yderst aktuelt i en sag fra Slagelse, hvor 33-årige Gitte Niegsch er blevet fyret. To gange, mens hun var på job på Shelltanken i Smedegade, hvor hun har arbejdet i fire år, har hun standset mistænkte bilister for at være for påvirkede til at køre bil.

I det ene tilfælde forhindrede hun en mand i at køre videre ved at foretage en civil anholdelse af ham. Anden gang var det to unge mænd, hun ville standse, men de stak af til fods, da hun lagde en hånd på den enes skulder og sagde, at de ikke skulle køre videre. Det lykkedes dog tilfældigt forbipasserende at indhente dem, og de to blev efterfølgende anholdt af politiet.

Fyre for manglende vest og fysisk kontakt

Tirsdag blev hun belønnet af politiet for sin indsats med en dusør på 500 kroner, men der var ikke langt fra samme tilkendegivelse fra chefen, som i stedet gav hende en fyreseddel.

Begrundelsen var, at hun havde overtrådt firmaets interne regler, fordi hun ikke bar den gule sikkerhedsvest ude på forpladsen, og fordi hun ikke må tilbageholde eller have fysisk kontakt med kunder, der enten stjæler eller kører, selv om de har drukket.

Gitte Niegsch er ked af at have mistet sit arbejde. Hun er udmærket klar over, at hun skulle have båret sikkerhedsvest i situationen, men hun mener alligevel, at det var svært at handle anderledes.

- Jeg plejer at have den på, når jeg går ud, men her reagerede jeg bare. Det er lidt svært at sige til drengene, at de lige skal vente, fordi jeg skal ind og have vest på, og jeg tænkte ikke over det, siger hun.

Shell fastholder begrundelse

Hos Shell fastholder kommunikationschef Jesper Brieghel, at forpagteren på stationen i Shell i Slagelse har gjort det rigtige i at afskedige Gitte Nieghs.

- Han har gjort det på baggrund af sikkerhedsregler, som er nedsat af Shell og gælder for alle vores tankstationer i hele verden. De er der for at sikre, at medarbejderne ikke er til fare for sig selv eller andre. Selv om jeg kan have forståelse for, at man vælger at gribe ind i en situaion med en spritbilist, så går det ikke, at vores medarbejdere gør det. Vi siger ikke, at man ikke skal gøre noget og bare lade bilisten køre videre. Man skal kontakte politiet, men vores medarbejdere skal ikke gribe ind. Vi risikerer at stå i en situation, hvor vores forpagtere skal tage hjem til en medarbejders familie og meddele, at vedkommende er kommet til skade, fordi nogle regler ikke er blevet overholdt, siger Jesper Brieghel.

I fagforeningen Krifa er de forarget over fyringen og kæmper nu Gitte Niegsch' sag. De mener, hun har ret til 160.000 kroner, som dækker tre måneders godgørelse, løn det sidste af den måned, hvor hun blev fyret og fire måneders løn.


Nyhedsoverblik