Gert Petersen er død

Foto: TV ØST

Gert Petersen, tidligere formand for SF, døde natten til torsdag. Han var formand for SF fra 1974 til 1991.

Den tidligere SF-formand blev fundet død i sin seng torsdag morgen på sygehuset i Herlev, hvor han har været indlagt med en lungebetændelse siden kort før jul. Han blev 81 år.

Gert Petersen kom i SF's hovedbestyrelse i 1961, redigerede SF-bladet 1962-67 og derefter i nogle år tidsskriftet Her og Nu, som SF også stod bag. Da venstresocialisterne i 1967 skilte sig ud fra SF og oprettede eget parti, blev han i SF. I 1974 blev han valgt som partiformand og sad på posten indtil 1991, hvor han både trak han sig tilbage som partiformand og politisk ordfører. I 1998 forlod han Folketinget, men fortsatte derefter som ivrig stemme i samfundsdebatten.

Han kom til verden i 1927 i Nykøbing F. som søn af en fabriksarbejderske, men voksede op hos bedsteforældrene og blev i 1945 student fra byens katedralskole. Forinden havde han som 13-14-årig begået et fejltrin, der siden kom til at volde ham besvær: han meldte sig ind i en nazistisk ungdomsorganisation.

Senere skabte han dog balance i tingene ved at gå ind i modstandsbevægelsen. Tyskerne arresterede ham og sendte ham i Frøslev-lejren. Da han mange år efter var SF-formand, blev nazi-medlemskabet offentligt bragt på bane, og da han i første omgang benægtede det, blev ungdomsforvildelsen i et par uger "godt stof". Det gjorde dog tilsyneladende hverken fra eller til i offentlighedens vurdering af ham.

ritzau

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App