Forskere borer på Sydfalster

Foto: TV ØST

I disse dage borer forskere fra GEUS et 100 meter dybt hul på Sydfalster. Målinger af jorden skal nemlig ende ud i anbefalinger til, hvordan området klarer sig gennem klimaforandringerne.

Forskere fra GEUS har sat gang i et bore-projekt på Sydfalster. Målinger fra et 100 meter dybt hul skal nemlig gøre dem klogere på, hvordan Sydfalster kan klare sig igennem de værste følger af klimaforandringerne. På Sydfalster vil de nemlig få problemer med drikkevandet. Faktisk er kvaliteten allerede under pres.

- Saltindholdet i alle Marielyst Vandværks drikkevandsboringer er stigende, og nogle enkelte ligger allerede over drikkevandskravet, siger Klaus Hinsby, der er geolog og seniorforsker ved GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Store dele af Sydfalster var tidligere én stor sø. For 150 år siden begyndte man at dræne området, så det kunne bruges til landbrug og beboelse, og stadig i dag afvandes området kraftigt. Men vandafledningen har en ulempe; den gør nemlig at grundvandet ligger under havniveau, og det betyder, at saltvand siver ind i grundvandet.

- Med klimaforandringerne forventer vi, at havet stiger. Det vil øge presset på grundvandsmagasinerne, siger Klaus Hinsby fra GEUS.

Men at sikre drikkevandet har sin pris. I sommers var der kraftige oversvømmelser på Sydfalster, og med klimaforandrinigerne vil de formentlig blive hyppigere. Men skal beboerne fremover have rent vand i hanerne, kræver det, at der skrues ned for afvandingen, og dermed stiger risikoen for oversvømmelser.

- Derfor er det vigtigt at finde en fornuftig balance mellem saltvandsindtrængningerne og oversvømmelserne i det her område, siger Klaus Hinsby fra GEUS.

Hvordan den udfordring skal løses, skal forskerne nu komme med et bud på. De regner med at have en anbefaling klar inden jul.

Projektet hører under BaltCICA og er støttet af EU.

01:42 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App