Forsker: Landområderne mangler milliarder

Foto: TV ØST

Udkantsdanmark har brug for langt mere end de 50 millioner kroner, regeringen tager fra byerne, siger forsker.

Tanken er god, men beløbet helt utilstrækkeligt.

Det siger Jørgen Møller, landsbyforsker ved Aalborg Universitet, om regeringens forslag, der vil flytte 50 millioner kroner fra større byer til forsømte udkantsområder.

- Det er en rigtig god idé, for vi mangler ressourcer ude på landet til at løse det kolossale problem, at der er alt for mange ledige kvadratmeter og alt for mange virkelig dårlige boliger og erhvervsbygninger, siger Jørgen Møller.

Det er minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S), som vil nu vil målrette hovedparten af to puljer på i alt 100 millioner kroner til de små byer, så de får bedre mulighed for at rive faldefærdige huse ned og byudvikle.

Før gik en fjerdedel af de to område- og bygningsfornyelsespuljer til landsbyerne - nu skal det være tre gange så meget, 75 millioner kroner, foreslår Carsten Hansen. Det er i princippet en god idé, mener Jørgen Møller.

- Beløbet er bare alt for lille. Det er også lidt trist, at man skal tage det fra byerne, hvor der jo også er mange problemer. Vi savner en overordnet plan for genopretning af det fysiske miljø i Danmark, som har været stærkt forsømt i mange år, siger forskeren.

Landbrugets Rådgivningscenter har tidligere regnet ud, at det vil koste otte milliarder kroner bare at nedrive udtjente landbrugsbygninger, påpeger Jørgen Møller.

Ud over de ruiner, som allerede skæmmer landområderne, kommer en ny byrde til i fremtiden.

- Så er der alle de boliger, der er ved at blive dårlige, fordi de ikke bliver holdt ved lige. Dem er der ubegribeligt mange af på landet. Men det er godt, hvis landdistrikterne begynder at komme i positivt fokus, siger Jørgen Møller.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App