Folketinget slår kolbøtte i erstatningssag

For to måneder ville Folketinget ikke forhøje erstatningerne til voldsofre. Men det har Brønderslevsagen ændret på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I kølvandet på Brønderslevsagen byder Folketingets partier nu om kap om at hæve erstatningerne til voldsofre.

Men for bare to måneder siden blev erstatningsniveauet stort set ikke anfægtet, da samtlige partier vedtog et forslag fra justitsminister Lars Barfoed (K) om at styrke voldsofres stilling i offer-erstatningsloven og retsplejeloven.

- Vi mener, at der skal ske et løft på samtlige erstatninger, for Danmark er sakket bagud på det område, siger Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, nu. Hun forestiller sig "en tre-firedobling" af det nuværende erstatningsniveau.

S og SF fremsatte for to år siden et beslutningsforslag om blandt andet at øge de "urimelig små" erstatningerne til ofre for vold og seksuelle overgreb. Men partierne kom ikke igennem med forslaget.

- Men nu har vi omsider fundet gehør for forslaget, siger Karen Hækkerup.

Venstres retsordfører, Kim Andersen, erklærer sig positiv over for at forhøje erstatningsstørrelserne.

- Det kan umiddelbart virke som et lavt beløb, siger han om erstatningerne til Brønderslevbørnene. Tilsammen må de 10 børn nøjes med en erstatning på 460.000 kroner.

Den 28. april vedtog samtlige partier justitsministerens lovforslag uden at stille ændringsforslag. Lovændringen giver voldsofre ret til at få oplysninger fra politiet, når deres gerningsmand kommer på udgang fra fængslet eller bliver løsladt. Samtidig tredoblede Folketinget tidsfristen til 72 timer for at anmelde vold og samtidig stadig have ret til erstatning.

Kravene om højere erstatninger til voldsofre kommer efter afgørelserne i Brønderslevsagen, hvor den ældste pige blev tilkendt 150.000 kroner i erstatning fra forældrene.

Hendes bistandsadvokat, Mona Meelberg, krævede en erstatning til pigen på 967.000 kroner. Kravet er langt over det sædvanlige niveau for erstatninger og ment som en provokation, har bistandsadvokaten selv sagt.

- Jeg håber, at der er nogen i befolkningen, der kan gøre politikerne opmærksomme på, at det er er en urimelig lav erstatning, sagde Mona Mellberg efter afgørelsen.

Justitsministeren fremsatte sine lovændringer på baggrund af anbefalinger i en rapport fra et udvalg af jurister, frivillige organisationer og kommunale repræsentanter i "Arbejdsgruppen om en styrket indsats over for ofre for forbrydelser".

Arbejdsgruppen skulle også overveje, om erstatningsbeløbene er store nok. Men her mente medlemmerne ikke, at der var grund til forhøjelser, blandt andet under henvisning til, at de er af nogenlunde samme størrelse i Sverige og Norge.

 


Nyhedsoverblik