Folket kan ikke stemme om betalingsring

Foto: TV ØST

Det er slet ikke muligt ifølge den danske grundlov at sende betalingsringen folkeafstemning, siger ekspert.

Meningerne om en betalingsring rundt om hovedstaden har været særdeles mange i den seneste tid. Blandt andet har flere partier forslået at lade den danske befolkning - ved en folkeafstemning - bestemme, hvorvidt betalingsringen skal blive en realitet.

Men det kan slet ikke lade sig gøre, forklarer ekspert. Det strider nemlig i mod grundloven.

Det skriver Politiken.

Ifølge grundlovens paragraf 42 kan "love om direkte og indirekte skatter" nemlig slet "ikke undergives folkeafstemning".

Og netop det karambolerer med betalingsringen, idet den er at betragte som en ny form for skat eller indirekte skat. Derfor vil det altså stride mod grundloven at sende betalingsringen til folkeafstemning.

Vurderingen kommer fra professor i statsforfatningsret Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet.

- Det er mest sandsynligt, at det vil blive betragtet som en skat. Og hvis det gør det, kan man ikke afholde en folkeafstemning, siger han.

Efter at Dansk Folkeparti bragte forslaget om en folkeafstemning på banen, har flere andre partier flirtet med tanken - blandt andre De Radikale, der i disse dage forhandler regeringsgrundlag med Socialdemokratiet og SF.

Men professorens bemærkninger gør et stort indtryk på partiets erfarne folketingsmedlem Marianne Jelved.

- Det gør det da bestemt. Vi lytter til sagkundskaben, og vi er da nødt til at tage det til efterretning, siger Jelved.

Idéens ophavsmand - Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard - er dog ikke så nem at overbevise. Hun er ikke enig i, at der er tale om en skat.

- Nej, det er jeg ikke. Spørgsmålet er, om det ville blive betragtet som en skatteafstemning. Eller om det ikke nærmere ville blive betragtet som en miljøafstemning. Eller som en afstemning om den offentlige transport. Jeg har i hvert fald ikke i valgkampen hørt, at det var et skatteforslag, siger hun.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App