Flytterod går ud over kræftpatienter

De fleste fejl i kræftbehandlingerne sker, når patienterne flyttes fra et hospital til et andet. Problemet er særligt udbredt i Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er hverken under operationer, eller når der gives medicin, at kræftpatienterne mest skal frygte lægefejl. De fleste fejl i kræftbehandlingen opstår, når patienten flyttes fra et hospital til et andet, skriver Ekstra Bladet fredag.

Og problemet er særligt stort i Region Sjælland.

- Vi kan ikke sige os fri for, patienterne i højere grad flyttes rundt mellem hospitalerne, siger Steen Bach Nielsen (S), regionsrådsformand for Region Sjælland.

43 procent af fejlene

En analyse af tal fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase viser, at 43 procent af alle fejl sker, når behandlingen af en patient flyttes fra et hospital til et andet.

- Det vi kan se, det er, at de patienter, der bliver behandlet på flere hospitaler og flere regioner oftere end andre patienter oplever fejl og usammenhængende forløb, der tager lang tid, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Regionen overvåges

Problemet med flyttecirkusset i kræftbehandlingen er nu blevet så omfattende, at Kræftens Bekæmpelse er begyndt at overvåge Region Sjælland, der har ansvaret for hospitalerne her i området.

Også kræftlægerne selv erkender, at de hyppige overflytninger som kræftpatienter udsættes for, er et problem - der endda er muligt at løse.

- Det her er en strukturel fejl, som man kan forebygge. Langt hen ad vejen er det et informationsproblem, siger Michael Borre, professor og formand for de danske kræftlæger til Ekstra Bladet.

Forsinkelser rammer patienterne

Han understreger, at de mange flyttefejl har alvorlige konsekvenser for patienterne.

- Kræftbehandlingen afhænger ofte af hvor hurtigt behandlingen kommer i gang. Når behandlingen forsinkes, går det ud over patienterne, siger Michael Borre til Ekstra Bladet.

I Region Sjælland håber formand Steen Bach Nielsen, at byggeriet af et universitetshospital i Køge fører til, at regionen kan behandle 95 procent af borgerne selv. Dermed kan problemet forhåbentligt mindskes. Hospitalet skal bygges frem mod 2021.

 


Nyhedsoverblik