Flest konfliktråd i Midt- og Vestsjælland

Den første tid med konfliktråd, hvor offer og gerningsmand kan mødes, viser en sløj interesse fra politiet. Flest konfliktråd er gennemført i Midt- og Vestsjællands politikreds

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fakta om konfliktråd

  • Konfliktråd er et forum, hvor gerningsmand og offer for en forbrydelse mødes frivilligt og ved hjælp af en mægler sammen prøver at finde frem til en løsning på "konflikten".
  • Håbet er, at offeret kan komme videre, mens gerningsmanden skal forstå konsekvenserne af sin forbrydelse.
  • De mest typiske sager i konfliktråd er voldssager, røveri eller indbrud, men også sager som nabostridigheder eller færdselsforseelser bliver behandlet i konfliktråd.
  • I Danmark har konfliktrådsordningen kørt som forsøg på Sjælland siden 1998, men i marts blev ordningen gjort permanent for alle landets 12 politikredse.

Idéen om at få offer og gerningsmand til at sætte sig ned sammen og tale om forbrydelsen i et såkaldt konfliktråd har succes i Midt- og Vestsjællands politikreds. Men den har fået en lunken modtagelse i de fleste af landets øvrige kredse.

Det fremgår ifølge Ritzau af en opgørelse fra Rigspolitiet, der viser, at i ordningens første fire og en halv måned er der på landsplan kun gennemført 85 konfliktråd - svarende til 1,5 møde om måneden i hver politikreds.

Ordningen blev forsøgt første gang på Sjælland i 1998 og i dag er Midt- og Vestsjællands Politi  sammen med Nordjyllands politi de to kredse, hvor ordningen har størst succes. I begge de to kredse har man hele 12 gange haft held til at sætte offer og gerningsmand i samme rum.

Den generelt lunkne modtagelse af konfliktråd ærgrer retsordfører Karina Lorentzen (SF), der nu vil bede justitsministeren redegøre for den udeblevne succes.

- Jeg er skuffet over, at der ikke er flere sager, der har ført til konfliktråd. Der må jo være et enormt potentiale, når man tænker på, hvor mange sager med voldsofre og lignende, der bliver behandlet hver måned, siger hun til Ritzau.

Midt- og Vestsjællands Politi har samlet fundet 25 sager egnede til konfliktråd:

Røveri: 1
Indbrud: 1
Vold: 20
Anden straffelov: 2
Nabostridigheder: 1

I 12 af sagerne er der gennemført konfliktråd.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har samlet fundet 13 sager egnede til konfliktråd:

Røveri: 1
Indbrud: 1
Vold: 4
Voldtægt: 2
Færdselsloven: 4
Andet: 1

I ni af sagerne er der gennemført konfliktråd


Nyhedsoverblik