Flere sjællændere får flåten at føle

Antallet af flåter er stigende i regionen. Det betyder, at efteråret vil medføre flere flåtbid til både dyr og mennesker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Trods de alvorlige sygdomme, som flåtbid kan medføre, undlader hver femte sjællandske kæledyrsejer at tjekke sit kæledyr for flåter. Det viser en ny undersøgelse.

Temperaturerne falder som efteråret sætter ind, og mange danskere tror, at antallet af flåter vil gøre det samme. Men flåterne forsvinder ikke om efteråret.

Fakta om flåt-angreb:

710.000 danskere har hund eller kat. Det svarer til 105.000 sjællandske kæledyrsejere.

• 63 pct. føler, at antallet af flåter er eskaleret inden for de seneste 5 år.

• 27 pct. har oplevet at deres dyr fik mere end ti flåter inden for det seneste år.

• 32 pct. kender ikke til sygdomme og symptomer forårsaget af flåtbid.

• 21 pct. behandler eller forebygger ikke imod flåtbid.

Kilde: Undersøgelse blandt 1.600 danskere i Netdyredoktors oplysningskampagne,
Netdyredoktor.dk, Danmarks Statistik.

Så selvom efteråret står for døren, skal vi passe meget på flåtbid - især hos  kæledyr, der i stigende grad angribes af flåter. Mere end 120.000 kæledyr og 9.500 kæledyrsejere i regionen vil blive ramt af flåtbid i løbet af 2009. Det viser en undersøgelse foretaget for Netdyredoktor.dk.

Mere end halvdelen af de 105.000 sjællandske kæledyrsejere har oplevet, at antallet af flåter på deres kæledyr er eskaleret inden for de sidste fem år.

- Forklaringen på flåternes gode levevilkår er dels den øgede vilde bestand af rådyr, som er flåtens hovedvært, dels klimaet. Sidste vinter var vejret mildt, og det betød væsentlig flere flåter end sædvanligt og en forlængelse af flåtsæsonen. Den udvikling ser ud til at fortsætte, siger dyrlæge Flemming Samsøe fra Holbæk Dyrehospital. 

Trods de alvorlige konsekvenser som flåtbid kan medføre, er vi ikke gode nok til at tjekke vores kæledyr for flåter. Hver tredje sjællandske kæledyrsejer kender ikke til sygdommene eller symptomer forårsaget af flåtbid. Den generelle uvidenhed er medvirkende årsag til, at hver femte sjællandske kæledyrsejer slet ikke behandler eller forebygger deres kæledyr for flåtbid.

- Som kæledyrsejer bør man være mere opmærksom på at beskytte sig selv og sine dyr. Derfor skal man sørge for at undersøge både sig selv og kæledyret, når man har været ude i naturen.

Hvis man får en flåt, skal man sørge for at få den fjernet inden for 24 timer, da smitterisikoen stiger, jo længere tid flåten sidder. Forebyggende behandling er dog nemmest og sikrest mod flåter hos hunde og katte, forklarer Flemming Samsøe.

Sygdomme forårsaget af flåter

De alvorligste sygdomme man kan få ved flåtbid er borreliose og anaplasmose.

20 procent af alle flåter er inficeret med borrelia-infektionen, der
rammer 2.000 danskere hvert år og udvikle sig til borreliose.

Hunde og katte viser sjældent symptomer ved flåtangreb. Se derfor efter symptomer som feber, træthed, halthed, epilepsi, lammelse af ansigtsnerven, muskelsmerter, nedsat appetit
eller opkast.

Søg råd hos dyrlægen, hvis du er i tvivl.

Kilder: Netdyredoktor, Statens Serum Institut &
WHO

 


Nyhedsoverblik