Flere offentligt ansatte bliver overfaldet

Respekten for tjenestemænd i funktion er nedadgående, så alt fra bademestre, socialrådgivere, togfører og folkeskolelærere må finde sig i vold eller psykisk vold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var en kold december aften i 2007, at togfører Henriette Thorkildsen på sidste tur inden endestationen i Kalundborg, havde en konflikt med fire unge drenge, som blev skæbnesvanger.

For da Henriette når frem til stationen, står et tæskehold parat.

- De kalder mig racist og følger efter mig ind af døren til vores stationskontor, hvor jeg og stationsbestyreren så bliver overfaldet. De tager fat i brystet af mig og smider mig ned på gulvet, jeg må på skadestuen, jeg ligner sådan et bedre Asger Jorn maleri på brystet så meget havde de haft fat, siger Henriette Thorkildsen

Hun kom tilbage på arbejde efter krisehjælp, men her 2,5 år efter er hun stadig berørt af episoden.

Tendensen er stigende

Henriette Thorkildsen er bare een i rækken af 240.000 danskere, der årligt må finde sig i vold eller psykisk vold på arbejdspladsen.

Især i forhold til offentligt ansatte er tendensen stigende, konstaterer man på Socialt Udviklingscenter SUS i København, hvor man har fulgt udviklingen i vold mod offentligt ansatte igennem 20 år.

- Volden rammer meget bredt. Efterhånden er der  dukket nye faggrupper op, og nu går det også ud over  fx bademestre,  bibliotekarer, ansatte i parker og folkeskolelærere,  siger SUS’ chefkonsulent Bjarne Møller.

De voldelige overfald får konsekvenser. Alene sidste år måtte op mod 450 ansatte sygemeldes i 5 uger eller mere, som følge af et overfald.

Bjarne Møller forklarer den stigende vold med, at vi ikke længere er solidariske medborgere i et samfund, men at vi i stedet er brugere af et samfund. Og derfor er ingen fredet, når frustrationerne skal have afløb.

- Respekten for embedsmænd i funktion kan ligge på et meget lille sted, vi har ikke respekten for autoriteter i samme udstrækning som tidligere, siger han.

Vi skal være bedre til at gribe ind

En del af løsningen er, at vi som medborgere skal blive bedre til at gribe ind, så derfor har TV2 Østs Missionen forsøgsvist skabt en konflikt mellem togføreren Henriette og vores muldvarp for at se, om medpassagererne hjælper hende.

 

De ti mest faggrupper, der er mest udsat for psykisk vold:

1. Politi- og fængselspersonale

50%

2. Pædagoger,døgninstitutioner

44%

3. Plejepersonale, hospitaler

41%

4. Plejepersonale, hjemmepleje

28%

5. Omsorgsmedarbejdere

26%

6. Plejepersonale, plejehjem

24%

7. Socialrådgivere

21%

8. Andre lærere

18%

9. Sygeplejersker

17%

10. Folkeskole-lærere

15%

 

Kilde: Arbejdsmiljøinstituttets undersøgelse om psykisk arbejdsmiljø 2005

 

 


Nyhedsoverblik