Flere lastbilchauffører bliver ramt af kørekortregler

Nye regler for stort kørekort rammer flere lastbilchauffører med epilepsi, fordi de ikke må tage medicin. Folketingspolitikere kalder reglerne urimelige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

René Grathwohl er ikke bare tæt på at miste kørekortet - han kan også miste huset.

- Det er absurd. Hvis jeg mister kørekortet, så mister jeg mit arbejde som lastbilchauffør. Og så ryger halvdelen af familiens indkomst, og vi kan blive nødt til at finde et nyt sted at bo. Fra den ene dag til den anden.

Han har i 14 år ikke haft en epileptisk anfald, men fordi han tager medicin mod epilepsi, så kan han siden EU-direktivet om kørekort blev indført i dansk lov ikke få fornyet sit kørekort - ifølge de nye regler skal han nemlig have været medicinfri i 10 år.

- Jeg har hele tiden været fulgt af epilepsi-hospitalet i Dianalund. Hvis der var problemer med sikkerheden i, at jeg kører lastbil, så skulle man jo tro, det var stoppet for længst, siger René Grathwohl til TV2ØST.

Mange chauffører ramt

René Grathwohl reagerede efter, at TV2ØST tirsdag kunne fortælle om Peter Læssøe Jensen, der heller ikke har fået fornyet kørekortet på grund af medicin mod epilepsi, selvom han ikke har haft et anfald i mere end 20 år.

Peter Læssøe Jensen har nu - i samarbejde med sin fagforening 3F - stævnet Justitsministeriet, fordi han er utilfreds med den afgørelse om stort kørekort, som han har fået fra Rigspolitiet. Retssagen kommer især til at handle om en formulering i reglerne, som beskriver, hvordan personer med epilepsi i særlige tilfælde kan få dispensation fra loven.

Og problemet rammer en hel del chauffører.

- Vi har haft 35 henvendelser fra chauffører, som allesammen bliver ramt af reglerne, siger Per Olesen, direktør i Dansk Epilepsiforening.

Retsordførere overraskede

På Christiansborg synes flere retsordførerer ligesom chaufførerne, at reglerne er urimelige.

- Vi kan jo ikke have en situation, hvor danske regler har fungeret i mange år uden problemer. Så kommer der et direktiv nede fra EU, der lige pludselig siger noget andet. Så folk blvier tvunget væk fra deres erhverv. Det er jo ikke i orden, siger Karsten Lauritzen (MF), der er retsordfører for Venstre.

Også fra et af regeringspartierne lyder der vilje til at se på reglerne igen.

-De tager medicin for at kunne passe deres job, og nu får de at vide, at de ikke må passe deres job, hvis de tager medicin. Det her er et eksempel på, at virkeligheden møder noget lovgivning. Og så passer tingene ikke helt sammen. Det vil vi godt være med til at lave om på, siger Rasmus Helveg Petersen (MF), der er fungerende retsordfører for Radikale Venstre.


Nyhedsoverblik