Flere kommuner slukker gadelyset om natten

Der bliver stadig længere mellem gadelysene om natten her i regionen. Kun de rige kommuner har råd til at have fuldt blus på lamperne i mindre byer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vintermørket har i den grad fat i en lang række mindre byer fordelt over det meste af landet. For den gadebelysning, som Danmarks større byer nyder godt af, bliver stadig mere pletvis i tyndtbefolkede områder.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Avisens research viser, at minimum 22 kommuner på landsplan nu slukker eller reducerer gadebelysningen i nattetimerne for at spare, og det er særligt de mindre byer, som får trukket stikket.

I vores landsdel drejer det sig om byer og landsbyer i kommunerne Odsherred, Næstved, Faxe og Lolland.

Endnu flere kommuner kan meget vel have slukket nattelyset, for i januar 2011 viste en rundspørge fra FDM og Dansk Vejforening blandt 30 kommuner, at fire ud af fem kommuner reducerer eller slukker gadelyset.

Mørke skaber utryghed

Men det er en rigtig dårlig idé, mener Jørgen Møller, lektor og landsbyforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, SBi.

- Det er smadderfarligt for gangbesværede om vinteren, når fortovene heller ikke er ryddet. Det skaber utryghed hos især ældre mennesker, fordi man hører så mange skrækkelige historier om overfald, selvom den statistiske sandsynlighed er forsvindende lille. Det sender et signal om, at kommunen har droppet landsbyen. Og det er dårligt for trafiksikkerheden, siger han.

I FDM-undersøgelsen svarede to ud af tre kommuner, at den manglende gadebelysning ikke påvirker trafiksikkerheden.

Men ifølge Norges Transportøkonomiske Instituts "Trafikksikkerhetshåndboken", som revideres løbende og bygger på 2000 norske og internationale forskningsrapporter, kan bare en halvering af gadebelysningen føre til en stigning i mørkeulykker på 15-25 procent. Omvendt kan gadebelysning reducere antallet af dødsulykker med 60 procent, og data fra Dansk Vejforening viser, at hver tredje danske trafikulykke sker i mørke.

Gør det for at spare

Jørgen Møller anerkender, at kommunernes økonomi er presset, men så må der tones rent flag, mener han.

- En nødvendig økonomisk prioritering i kommunerne kan jeg til fulde sætte mig ind i, men meld dog klart ud i stedet for at komme og tage lyset som en tyv om natten. Der må være klare spilleregler.

Da der i efteråret 2010 var røre om de mørkelagte områder, sagde daværende indenrigsminister Bertel Haarder (V), at kommunerne selv måtte administrere deres budgetter. Den holdning til mørkelægningen protesterede både Socialdemokraterne og SF over, men nu vil Socialdemokraterne intet foretage sig. 

- Som kommunalpolitiker var jeg selv med til at slukke lyset i Holstebro, og som jeg ser det, er det en sag, som ligger bedst i de kommunale selvstyrer. I Holstebro opdagede vi ret hurtigt, at det ikke var nogen god sag at slukke lyset, men jeg synes, at vi på Christiansborg skal passe på med at være alt for regelsættende over for kommunerne, siger Annette Lind, Socialdemokraternes ordfører for landdistrikter.


Nyhedsoverblik