Flere hunde får allergi

Mange hunde klør sig i dag mere med poterne, end de logrer med halen, for vores firbenede venner døjer ligesom mennesker i stigende grad med allergi. Det skriver Dagbladenes Bureau.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ingen kender det præcise tal, men eksperter vurderer, at der kan være tale om godt hver femte hund. Og det sætter sit præg hos dyrlægerne.

- Hudproblemer i det hele taget er et af de helt store problemer, som vi ser her, og blandt de tilfælde er der
mange, som viser sig at handle om allergi. Vi får tit hunde ind med store sår og infektioner, som primært skyldes allergien, fordi kløen er så intens, og en hund holder jo ikke igen, siger dyrlæge Jørgen Mikkelsen fra Åbyhøj Dyreklinik. Han betegner udviklingen som frustrerende, fordi allergi kan være svær at helbrede. Ofte må dyrlægerne behandle med binyrebarkhormon, der i store mængder kan forkorte hundens liv.

Der er ingen entydig forklaring på, hvorfor en hund får allergi. Lidelsen er arvelig, og derfor kan det til dels ligge i generne. Men erfaringen viser også, at der er andre faktorer, som spiller ind. Hundens kost for eksempel. Eller et dårligt indemiljø. Eksperter og andre hundekyndige er til gengæld enige om, at man bliver nødt til at tage fat på avlingen, hvis udviklingen skal bremses.

- En hund med allergi er en farlig cocktail at avle videre på. Derfor er det vigtigt at sætte bremsen i, hvis man opdager allergi hos en tæve, man har tænkt sig at avle på. Det kan være svært at kontrollere, fordi det er en lidelse, der pludselig opstår, men man kan i hvert fald appellere til opdrætternes samvittighed, siger Mette Schjærff, ph.d.-studerende og tidligere seniordyrlæge på Hospital for Mindre Husdyr ved Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, til Dagbladenes Bureau.

Dansk Kennel Klub erkender problemet.

- Men allergi kommer og går, og der findes i dag desværre ikke en test, som vi kan kræve af opdrætterne, der viser, om en hund lider af allergi eller ej. De, som har kendskab til en hunds allergi, er ejeren og dyrlægen, så det er her, ansvaret ligger. Men vi holdningsbearbejder, samarbejder med forskere og informerer højt og larmende om, hvad man som opdrætter skal være opmærksom på, siger kommunikationskonsulent i klubben, Vibeke Knudsen


Nyhedsoverblik