Flere banker i krise

Foto: TV ØST

Mens de slikker sårene i Næstved, skæver de bekymret til regnskaberne andre steder. Blandt andet i en lille andelskasse i Slagelse.

Andelskassen J.A.K. Slagelse har 15 ansatte, 4 filialer og 5000 kunder. Banken slår síg op på en grøn profil, men er man andelshaver, skal man desuden ha´ en del is i maven. I hvert fald hvis man skæver til en liste over bankernes sundhedstilstand som NIRO Invest har udarbejdet.

- Risikotallet, som jeg i min analyse tildeler bankerne, er udregnet efter 19 parametre fra bankernes regnskaber fra 2010. Jo større tal banken tildeles, jo sværre ser det ud, siger Nicholas Rohde, direktør i NIRO Invest.

Nederst på listen befinder sig Fjordbank Mors med et indekstal på 572,5. Den gik konkurs i juni. Tredje sidst har vi Max Bank, som krakkede i weekenden. Og ikke langt derfra niende sidst har vi Andelskassen J.A.K. Slagelse med et risikoindeks på 492,5

- Baseret på de analyser jeg har lavet, og den historiske udvikling peger alt i retning af, at har man et indekstal på over 450, så skal man som kunde og intresent holde ekstra øje med pengeinstituttet, siger Nicholas Rohde fra NIRO Invest.

Til sammenligning havde EIK Bank og Amagerbanken et indekstal på 489 før de krakkede.

Andelskassens triste sundhedstilstand underbygges af en redegørelse fra Finanstilsynet. De var på tilsyn i banken for bare to måneder siden og konstaterede blandt andet, at banken har nogle store kunder med så dårlig økonomi, at banken skal nedskrive sit engagement. Samtidig skal kreditstyringen styrkes og solvensgraden øges. Til sidst opfordrer Finanstilsynet direkte banken til at fusionere med et andet og stærkere pengeinstitut.

- Det skal man tage meget alvorligt. Finanstilsynet er jo dem der til syvende og sidst står inde for og giver tilladelser til, at bankerne kan drive bankvirksomhed i Danmark, Siger Nicholas Rohde.

Direktøren for Andelskassen J.A.K. Slagelse siger i dag i en kommentar til TV2Øst:

- Det er rigtigt, at det har set bedre ud for bankens økonomi, men vi har sat gang i tiltag, der skal øge kapitalen og forbedre indtjeningen. Vi mener med baggrund i vores grønne profil, at det er bedst at undlade fusion og istedet fortsætte alene.

03:48 Luk video

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App