Flere anmelder socialt bedrageri

Regionens kommuner har det seneste års tid fået mange anmeldelser på socailt bedrageri. Det viser en rundringning, som TV2 Øst har lavet. I Kalundborg Kommune er der kommet næsten 100 anmeldelser, og det giver millioner af kroner i statskassen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I juni oprettede Kalundborg Kommune en ny funktion på hjemmesiden. Her kan man anonymt anmelde socialt bedrageri. Nu vrimler det ind med anmeldelser.

- Der er kommet meget opmærksomhed på sort arbejde, socialt bedrageri og vores kontrol. Tidligere havde vi cirka 10 anmeldelser om måneden, men nu er vi oppe på mindst én dagligt, siger Peter Trebbien, der er chef i Borgerservice.

Den nye funktion på hjemmesiden giver mere arbejde til kontrolgruppen, som startede op sidste år, og flere penge i både kommune- og statskassen.

- Hvis vi kigger på det økonomiske resultat, så har det været en god forretning for kommunen. To medarbejdere har tjent fem millioner kroner til det offentlige. Kommunen har fået de to millioner tilbage, og staten har fået tre millioner, siger Peter Trebbien.

Siden 2009 har Kalundborg Kommune modtaget næsten 100 anmeldelser om socialt bedrageri, og det er især en ting der går igen.

- Det vi typisk ser igen og igen, det er forældre, der har forskellige folkeregisteradresse, når de har børn, fordi så er der mulighed for at opnå tilskud som enlig forsøger, siger Peter Trebbien, chef i Borgerservice.

Ifølge borgservicechefen så kan en af forklaringerne på, at vi anmelder hinanden være et ønske om retfærdighed.

- Jeg tror, at folk har en meget høj retfærdighedssans, og mange folk vil ikke høre på, at folk snyder det offentlige. Det offentlige er os alle sammen. Hvorfor skal vi være med til at betale noget, som folk ikke er berettiget til, siger Peter Trebbien.

Kalundborg Kommune arbejder nu på at få bedre redskaber, så kontrolgruppen kan afsløre endnu flere bedragere.

- CPR-loven gør, at vi ikke må gå ind på folks adresse, så vi vil gerne have udvidet beføjelser, så når vi i kommunen har en bestyrket mistanke om social bedrageri, så kan vi kontrollere om folk også opholder sig der, hvor de siger de gør, siger Peter Trebbien, chef i Borgerservice, Kalundborg.


Nyhedsoverblik