Fitness-forsøg på kant med loven

Borgere risikerer at miste sygedagpenge, hvis de ikke vil være med i et forsøg med samtaler og motion. Forsøget kritiseres kraftigt af fagforening og lader til at være på kant med loven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

17 jobcentre - deriblandt det i Ringsted - deltager i øjeblikket i et forsøg, hvor modtagere af sygedagpenge med samtaler og motion skal hjælpes hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet.

I Ringsted drejer det sig om op imod 100 personer, men forsøget er blevet kritiseret stærkt af LO Midtsjælland, der blandt andet er utilfreds med, at deltagerne kan miste deres sygedagpenge, hvis de siger nej til at være med. Det skriver DAGBLADET Ringsted.

Nu viser det sig, at der ikke har været det fornødne lovgrundlag for at iværksætte forsøget. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har reelt tilsidesat magtens tredeling ved at sætte forsøgene i gang udenom Folketinget, har professor i socialret Kirsten Ketcher fastslået overfor DR. Og det er et flertal i Folketinget ifølge DR enig med hende i.

Det får nu LO Midtsjælland til at kræve, at forsøget i Ringsted stoppes. Men på Jobcenter Ringsted henviser jobcenterchef Susanne Frydenlund til Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland. Og her fortæller regionsdirektør Jan Hendeliowitz, at der - så vidt han ved - ikke foreligger noget om, at forsøget skulle være ulovligt, skriver DAGBLADET Ringsted.

- Vi har ikke fået ændrede retningslinjer fra Beskæftigelsesministeriet, så der er ikke nogen som helst indikation af, at forsøget ikke skulle køre videre, siger han.

Den køber LO-formand Henrik Kjær dog ikke.

- Der er et flertal imod forsøget, og flere eksperter mener, det er ulovligt, bemærker han og tilføjer, at den besked nok hurtigt vil komme til beskæftigelsesregionen.

I et indlæg på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside bebuder Claus Hjort Frederiksen da også nu, at regeringen er lige på trapperne med et lovforslag, der skal sikre, "at færre mennesker mister fodfæste på arbejdsmarkedet, fordi de bliver syge og i en periode ikke kan passe deres arbejde". Ministeren skriver videre, at det i lovforslaget vil blive præciseret, at der "altid skal tages nødvendigt hensyn til den syges helbredstilstand".

- Men jeg tror, det handler mere om at begrænse folks adgang til sygedagpenge end at hjælpe dem med et problem. Det er også derfor, vi har været bekymrede, siger Henrik Kjær til DAGBLADET Ringsted.

Han glæder sig over, at et flertal i Folketinget kræver pengene tilbagebetalt til de borgere, der har mistet sygedagpengene, fordi de ikke ville dyrke fitness.


Nyhedsoverblik