Fattige kommuner frygter at blive trynet

Kommuner med mange ledige risikerer at blive Sorteper, hvis regeringen gennemfører forslag om nye refusionsregler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regeringens bebudede reform af den refusion, kommunerne modtager for udgifter til overførselsindkomster, skaber uro i en række kommuner med høj ledighed. Det skriver Information.

Formålet med reformen er at få flere væk fra langvarig offentlig forsørgelse.

600.000 på overførselsindkomst

Det skal ske ved at ændre fordelingsnøglen for de 114 milliarder kroner, som årligt udbetales til de over 600.000 danskere på dagpenge, kontanthjælp, førtidspension og andre overførselsindkomster.

Dermed bliver det dyrere for kommunerne at have borgere på langvarige overførselsindkomster, fordi regeringen har aftalt med Venstre, Konservative og Liberal Alliance, at reformen skal læne sig op ad et forslag fra Arbejdsmarkedskommissionen.

Kommissionen anbefaler at trappe den statslige refusion til kommunerne ned, jo længere tid den enkelte ledige har været på overførselsindkomst.

Slår benene væk under Lolland

- Følger regeringen Arbejdsmarkedskommissionens forslag, vil det slå benene væk under Lolland. Det er så vanvittig store beløb, vi snakker om, at det vil være en katastrofe, siger Torben Hansen (SF), viceborgmester i Lolland Kommune.

Socialborgmester i København Mikkel Warming (EL) er også bekymret:

- Det er de rigtigt fattige kommuner med mange ledige, der kommer i klemme, siger han.

Advarer mod model

I Aalborg advarer direktør i Beskæftigelsesforvaltningen Preben Buchholt også mod den model, som Arbejdsmarkedskommissionen har foreslået.

- Der er en voldsom risiko forbundet med en nedtrapningsmodel. Hvis du får stigende ledighed som følge af konjunkturerne, vil kommuner, som har en overvejende stor strukturel ledighed, blive udsat for et pres, de ikke kan gøre noget ved, siger han.

Regeringen understreger, at udspillet langt fra er færdigt.

- Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på de byrdemæssige konsekvenser for kommunerne af større reformer, siger finansminister Bjarne Corydon (S) i en skriftlig kommentar til Information.

/ritzau/


Nyhedsoverblik