Farlig bakterie mere udbredt

To gange den seneste uge er fødevarer blevet trukket tilbage fra regionens supermarkeder på grund af den farlige madbakterie Listeria

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To gange den seneste uge har fødevarevirksomheder måtte trække vare tilbage fra regionens supermarkeder på grund af for høje koncentrationer af madbakterien listeria.

I sidste uge var det Danfrugt i Skælskør, som slog alarm efter at have fundet listeria i et parti af de såkaldte 'Pure Bites' 100 grams poser med skiveskårende æbler og pærer.

Senest har fiskeproducenten Odin Seafoods trukket et parti røget hellefisk tilbage blandt andet fra Aldi-butikkerne her i regionen.

Og der er grund til at frygte den mikroskopiske dræber. For 20-30 procent af de, der bliver ramt af sygdommen, dør af den.

I en lang årrække blev ca. 40 danskere årligt syge af listeria, men I 2009 var der flere end dobbelt så mange. Selvom tallet er faldet igen er sygdommen stadig mere udbredt I Danmark end nogen andre steder I verden.

Listeria findes over alt I naturen, så det er umuligt for fødevarevirksomhederne helt at undgå bakterien. Men de kan gøre noget for at holde koncentrationen på et begrænset niveau.

- Virksomhederne skal have god hygieine og have styr på, hvor lang tid varen kan holde sig. Men man kan ikke helt undgå bakterien, så det handler om at holde den nede, siger Jens Kirk Andersen, der er seniorforsker ved Fødevareinstituttet på DTU.

Fødevarestyrrelsen opfordrer også forbrugerne til selv at tage deres forholdsregler med tre simple køkkenråd:

- Smid mad ud, der har overskredet sidste anvendelsesdato.

- Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader.

- Husk, at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed.

 


Nyhedsoverblik