Fængslet i fire uger for røveri på kaserne

Mand fra Smørumnedre varetægtsfængslet i fire uger for våbenrøveri på Antvorskov Kaserne. Politiet vil ikke bekræfte, at han har forbindelse til forsvaret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politiet er godt på vej til at opklare det store våbenrøveri på Antvorskov Kaserne ved Slagelse i januar, hvor bevæbnede røvere slap af sted med næsten 200 våben.

I går, lørdag, blev en dansk mand anholdt og varetægtsfængslet i fire uger efter en stor razzia i Smørumnedre i Nordsjælland. Manden blev fremstillet for dobbelt lukkede døre, og derfor er hverken sigtelsen, mandens stillingtagen eller hans personoplysninger kendt.

Tidligere sergent?

Ifølge TV-Avisen skulle der være tale om en ca. 40-årig mand, der tidligere har været sergent i forsvaret, men i dag arbejder som maler. Hans nøjagtige rolle i røveriet er endnu ukendt, men motivet skulle angiveligt være en stor gæld. De oplysninger ville politiet lørdag dog hverken be- eller afkræfte.

Politiet har dog hele tiden fastholdt, at røverne har haft lokalkendskab til kasernen, og under den omfattende efterforskning er op mod 400 nuværende og tidligere soldater blevet afhørt.

Manden er blot en af flere anholdte i sagen, som er omgivet af stort hemmelighedskræmmeri. Politiet vil således ikke oplyse det
samlede antal af anholdte eller varetægtsfængslede, siger efterforskningsleder Flemming Madsen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Alle anholdelserne er foretaget i Storkøbenhavn, men af hensyn til efterforskningen vil vi gerne holde antallet for os selv i en kortere periode, siger Flemming Madsen.

Flere anholdte

Siden torsdag har Politiets Efterretningstjeneste og aktionsstyrken AKS anholdt flere personer, og omkring kl. 12 lørdag rykkede politiet så ind i Smørumnedre med flere vogne.

Her gennemførte politiet en større razzia i og omkring et hus i Valmuehaven. Ved aktionen fandt politiet en del af de våben, der nu er beslaglagt. Der er samtidig blevet fundet våben ved tidligere aktioner, men politiet vil ikke oplyse, om man har fundet alle de våben, der forsvandt ved røveriet.

Ifølge PET tilhører de anholdte et kriminelt netværk, men ikke et af de kendte bandemiljøer. Meget tyder på, at våbnene var stjålet med videresalg for øje, men det vil Flemming Madsen ikke bekræfte.

- Vi arbejder ud fra mange teorier. Det har været nævnt, at våbnene skulle bruges både i Danmark og i udlandet og i forskellige grupperinger, men jeg kan ikke sige, at vi i efterforskningen har bud på det. Men vi er fortrøstningsfulde i forhold til at opklare sagen, og vi håber også at finde alle våbnene, siger Flemming Madsen.

Han forventer ikke flere anholdelser i de kommende dage, men vil dog ikke udelukke det.

Bagbundet og truet med våben

Røveriet blev begået natten til den 4. januar, da tre røvere trængte ind i vagtstuen, hvor en vagt befandt sig, mens to andre vagter lå og sov. Vagterne blev truet med et gevær og en pistol og bagbundet.

Røverne brød et nøgleskab op og fik på den måde adgang til en værkstedsbygning, hvor våbnene blev opbevaret i en container.
En intern undersøgelse i forsvaret fastslog i slutningen af januar, at vagterne overholdt alle gældende regler og dermed ikke begik fejl under røveriet. Røveriet har dog fået forsvaret til at skærpe sikkerheden på landets kaserner, siger oberst Michael Bundegaard, der er chef for forsvarets driftsdivision.

- Vi kan ikke garantere, at det ikke kan ske igen, men vi har gjort meget for, at det ikke sker. Vi er utrolig glade for, at politiet formentlig har fundet vores våben, og så er vi spændt på, hvilken personkreds, der står bag røveriet. Vi vil meget gerne vide, om det er nogen, der er ansat eller tidligere har været ansat hos forsvaret, siger Michael Bundegaard til Ritzau.

Han vil ikke oplyse nærmere om, hvilke foranstaltninger forsvaret har taget for at skærpe sikkerheden på landets kaserner. Forsvaret har afleveret serienumrene på de forsvundne våben til politiet, men Michael Bundegaard havde lørdag aften endnu ikke fået oplyst, om politiet har fundet alle våbnene.


Nyhedsoverblik