Eks-soldater med psykiske problemer har våben

TV2 ØST kan afsløre at flere danske eks-soldater bevæbner sig og er parat til at bruge våben, hvis de bliver truet. En enkelt soldat fortæller til TV2 ØST, hvordan han forsøger at provokere, så han kan bruge sit våben

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Flere danske soldater med psykiske problemer bevæbner sig og er parat til at gøre brug af deres skydevåben, hvis de bliver truet. En af soldaterne siger at han ligefrem prøver at provokere sine omgivelser, så han kan trække sit våben.

- Jeg råber ad dem, kører tæt på dem i bilen eller gør andre ting, der kan få dem til at reagere, siger eks-soldaten, der ønsker at være anonym. Eks-soldaten, der blandt andet har været udsendt til Afghanistan, er selv overbevist om, at han vil komme til at slå et tilfældigt menneske ihjel, siger han til det journalistiske magasinprogram, Missionen på TV2 ØST.

Eks-soldatens egen forklaring er, at han ikke fik skudt nogle fjender, da han var udsendt, men stadig har behovet for at gøre det, siddende i kroppen.

TV2 ØST har talt med tre tidligere udsendte soldater, der samstemmende fortæller, at de har - eller har haft våben. De to af soldaterne fortæller, at de er diagnosticeret med PTSD (Post Traumatisk Stress Disorder) og psykolog, Henrik Lynge fra Beredskabsstyrelsen fortæller til TV2 ØST, at soldaternes bevæbning, kan være en følge af lidelsen.

- Det er meget bekymrende, at de har det sådan, men det skyldes, at PTSD er en tilstand af konstant alarmberedskab, der fastholder soldaten i et billede af frygt, der ligger lige om hjørnet, forklarer Henrik Lynge.

Hærens Korporal og Konstabelforening (HKKF) bekræfter overfor TV2 ØST, at de kender til andre eks-soldater, der har bevæbnet sig efter de er kommet hjem fra krig.

- Jeg har selvfølgelig kendskab til soldater der har våben, men jeg moraliserer ikke over det fordi det er vigtigt at de har tillid til mig. Jeg gør ikke noget ved det og er ikke bange for at der sker ulykker, siger Yvonne Tønnesen fra HKKF og retter samtidig en alvorlig kritik af Forsvaret håndtering af de psykisk dårlige soldater.

 

- Jeg mener man skal lade være med at sidde på hænderne, man er nødt til at komme ud og tage action på det. Forsvaret skal gøre noget fysisk, ved at være opsøgende overfor de soldater, der har det så dårligt, at de bevæbner sig, siger Yvonne Tønnesen til TV2 ØST og foreslår blandt andet, at der skal være flere såkaldte mentorordninger, der kan hjælpe soldaterne.

 

Forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech (Venstre) siger til TV2 ØST, at hun mener, at Forsvaret gør nok for de soldaterne med psykiske problemer.

- Det der er vigtigt for mig er at vi har et tilbud til alle hjemvendte soldater, så de kan få den psykologbistand de har behov for, uanset om det er en uge efter de er kommet hjem eller flere måneder eller et år, fordi når hjemvendte soldater bevæbner sig så er det et led i at de ikke har fået den bistand, som de har behov for.

- Det er jo også sådan at vi ikke kan tvinge folk til at tage psykologhjælp, det synes jeg heller ikke at vi skal, men tilbuddet står åbent og vi rækker hånden ud til alle de veteraner der har været udsendt, så det er et spørgsmål om at de tager imod den hånd der er rakt ud, siger Gitte Lillelund Bech til TV2 ØST.

Se hele programmet om de bevæbnede her:

 

 


Nyhedsoverblik