Eftertragtet rovfisk kan styrke turismen på Sydsjælland

Det vil booste både økonomi og turisme at satse på gydesteder for gedder. Det er nemlig oplagt flere steder i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ifølge en ny kortlægning af Sydsjælland og Falster er der flere hundrede muligheder for potentielle gydesteder for brakvandsgedder, som det hedder.

Det er ingeniørfirmaet NIRVAS, der har undersøgt mulighederne for Vordingborg og Guldborgsund Kommuner. Og der skulle være rig mulighed for at anlægge ”geddefabrikker” omkring det sydlige Sjælland, Møn, Falster og på Lolland.

- Der er hundredevis af steder, der ligger lige til højrebenet, hvor man kunne tage en gravemaskine og klare selve anlægsarbejdet for et par hundrede tusinde kroner, siger Mads Lottrup Jyde, der er biolog i NIRAS og projektleder på kortlægningen.

Ifølge ingeniørfirmaet vil det kunne give en god økonomisk gevinst til lokalområde at tiltrække dem, der gerne vil fiske. 

I 2010 undersøgte Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri sportsfiskeriets økonomiske betydning og konkluderede, at alene de danske lystfiskere omsætter for omkring 2,5 milliarder kroner årligt.

- Undersøgelsen viste, at 600.000 danskere svinger fiskestangen mindst en gang om året. Dem, der bruger flest penge, er selvfølgelig vores medlemmer og andre, som fisker ofte – vi køber meget udstyr og tager på mange fisketure. Undersøgelsen vurderede faktisk, at lystfiskeriet i 2010 dannede grundlag for 2.500 arbejdspladser, fortæller Verner W. Hansen, der formand for Danmarks Sportsfiskerforbund i en pressemeddelelse.

Oplagte gydesteder

Udtrykket geddefabrik er opfundet er Sverige og beskriver det naturligt vinteroversvømmet gydeområde, hvor gedderne helt af sit selv producerer masser af yngel.  Af hensyn til landbruget er der dog i flere årtier blevet arbejdet på at tørligge markerne året rundt og nogle af  brakvandsgeddernes gydesteder er blevet ødelagt.

- Vi kan se på historiske data, at vi ligger og roder rundt nede på omkring 15 procent af 1960’ernes geddebestande i det Sydsjællandske område. Derfor tror vi også på, at vi kan få tallet op igen. Vi ved jo, at brakvandsgedderne har stortrivedes før, siger Jimmi Spur Olsen, der er biolog og sagsbehandler i Vordingborg Kommune. 


Nyhedsoverblik