DSB: det er ikke vores skyld. (VIDEO)

Hverken Socialdemokraterne eller Dansk Folkeparti (DF) vil acceptere forringelse af driften for tusinder af sjællandske pendlere. DF kræver billigere billetter. Men ifølge DSB skyldes forringelserne imidlertid politikernes egne beslutninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kritiserer nu voldsomt, at DSB til januar vil flytte en række nyere tog til Kystbanen mellem Helsingør og Kastrup og dermed efterlade pendlerne mellem København og Ringsted med ældre og dårligere tog.

Dansk Folkeparti vil have trafikministeren i åbent samråd og kræver desuden prisnedsættelser til pendlerne. Socialdemokraterne mener, at regeringen og DSB ignorerer kritik fra Rigsrevisionen.

Se indslag fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:081113_dsbvaskerhaender.flv]

Årsagen til problemet er kontrakten om kørslen på Kystbanen, der blev vundet af DSB's datterselskab DSBFirst. Aftalen forpligter DSB til at leje 20 af deres bedste tog ud til DSBFirst. Det betyder, at DSB i en periode må indsætte gamle tog på strækningen mellem København og Ringsted til gene for pendlerne, der risikerer længere ventetid, flere aflysninger og dårligere komfort.

- Det er rent ud sagt at pisse på pendlerne. Allerede i Rigsrevisionens rapport om de skandaleramte IC4-tog i 2006 var der kritik af, at DSB byder togpassagerne på gamle tog. Derfor er det helt utilfredsstillende at problemet nu to år efter blot forværres yderligere for mange togpassagererne. Samtidig er usædvanligt, at en regering på den måde vælger at se stort på kritik fra Rigsrevisionen, siger Magnus Heunicke til Ritzau.

Han bakkes op af SF og Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen, der kræver prisnedsættelser til pendlerne.

- Jeg er meget enig i Socialdemokraternes kritik, og det mindste DSB kan gøre er at yde en kompensation over de mange tusinde pendlere, som nu straffes på grund af opgradering på kystbanen. Billetprisen er fastsat efter, at passagerne kører i IC3-tog. Når de i stedet skal til at køre i noget gammelt lort, er en prisnedsættelse på 20-30 procent ikke for meget. Andet er helt utilstedeligt, siger Kim Christensen, der vil have trafikminister Lars Barfoed (K) i samråd om sagen.

- Vi er nødt til at se den tidligere kritik fra Rigsrevisionen efter igen. Samtidig er der behov for at drøfte hele virksomhedskonstruktionen med de her offentlige selskaber med datterselskaber, som i dette tilfælde så stjæler togene fra den statslige virksomhed, vi som politikere er sat til at regulere. Vi må kraftigt overveje, om det overhovedet er en hensigtsmæssig konstruktion, siger Kim Christiansen.

Hos DSB afviser underdirektør Ove Dahl Kristensen kritikken. Der er tale om en politisk aftale, som DSB er forpligtet til at leve op til, men som selskabet ikke har haft nogen indflydelse på, understreger han.

- Det er rigtigt, at det indgår i kontrakten om Kystbanen, at vi skal flytte 20 moderne togsæt, som vi derfor ikke kan bruge andre steder i den eksisterende trafik. Men det er altså ikke noget, vi har haft indflydelse på. Det er en politisk beslutning, og den burde ikke kom bag på nogen, siger Ove Dahl Kristensen.

Der er i dag mellem fem og ti af de nyere elektriske IR4-tog på kystbanen. Resten skal findes og hentes på landets øvrige togstrækninger. For at få den kabale til at gå op, bliver også IC3-tog flyttet og erstattet af dårligere tog.

- De moderne tog skal hentes fra resten af Sjælland. Det kommer især til at gå ud over lokaltrafikken mellem Østerport og Ringsted, hvor man hele dagen får de ældre blå vogne. Og på strækningen mellem Kalundborg og København vil IC3-tog blive erstattet af dobbeltdækkervogne, siger Ove Dahl Kristensen, underdirektør i DSB.

/ritzau/


Nyhedsoverblik