Dødsulykker lander på justitsministerens bord

I det nye år bliver det alene politi og domstole, der skal vurdere, om en arbejdsgiver til straffes efter en dødsulykke, hvor arbejdsgiver og afdøde er i familie eller venner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Justitsminister Søren Pind (V) skal nu udrede den fremtidige praksis i forhold til arbejdsrelaterede dødsulykker, hvor arbejdsgiveren har en familiær eller nær relation til den afdøde for Folketingets beskæftigelsesudvalg, skriver Fagbladet 3F.

- Vi bliver nødt til at have en diskussion om, hvad praksis på dette område fremover vil blive, fastslår beskæftigelsesordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).

Forleden satte beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) en stopper for Arbejdstilsynets over 20 år lange og omstridte praksis med at indstille til politiet, at dødsulykker blev henlagt. Netop i de tilfælde, hvor arbejdsgiveren og den afdøde var i familie eller venner.

Politi og domstol skal vurdere

Fra 1. januar 2016 bliver det alene politiet og domstolene, der skal vurdere, om en arbejdsgiver skal straffes efter en sådan dødsulykke. Og dermed er dødsulykkerne på jobbet også landet på justitsministerens bord. Beskæftigelsesordfører for SF Karsten Hønge ønsker også en afklaring af, hvordan dødsulykkerne med familiære eller nære relationer fremover vil blive håndteret.

- Fremover vil disse dødsulykker ikke bare blive henlagt ud fra Arbejdstilsynets blotte påstand. Så jeg tror, at flere arbejdsgivere vil blive straffet. Politiet har langt mere erfaring - flere hundrede års erfaring - med at vurdere, om der skal rejses en straffesag, siger Karsten Hønge.

Minister i samråd

Formand for beskæftigelsesudvalget, Bent Bøgsted (DF), oplyser, at det er et enigt udvalg, der vil kalde justitsministeren i samråd.

- Arbejdstilsynet har i årtier lænet sig op ad en praksis i retsplejeloven, der bruges i forbindelse med for eksempel trafikulykker, og hvor du kan slippe for straf, hvis du overtræder færdselsloven og en nærtstående dør. Det er en praksis, som tilsynet bare har taget til sig, men som nu er blevet stoppet, siger Bent Bøgsted.

- Men vi må have klarhed over, hvad der er op og ned i det her. Og hvad der bliver det fremover, siger han.


Nyhedsoverblik