DF: Betalingsring skal til folkeafstemning

En kommende københavnsk betalingsring vil blive mødt af kravet om en folkeafstemning fra Dansk Folkeparti.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dansk Folkeparti truer med at afspore den kommende regerings forslag om en såkaldt betalingsring rundt om København

Dansk Folkeparti vil således bruge en sjælden anvendt paragraf i grundloven til at sende betalingsringen til folkeafstemning, når - eller hvis! - lovforslaget bliver en realitet.

- Det er et så stort indgreb i borgernes hverdag, at det bør de kunne diskutere og selv bestemme, og det sker bedst ved en folkeafstemning, siger Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup.

Tidligere har De Radikales gruppeformand, Margrethe Vestager, foreslået, at den første tid efter bompengenes indførsel kun bør være på prøve.

Derefter skal danskerne stemme om, hvorvidt ordningen skal fortsætte - samme model, som er blevet brugt i Sverige.

- Vi mener imidlertid, at det er bedre straks at sende lovforslaget til folkeafstemning. Og så bliver resultatet jo også bindende fremfor at man for eksempel lavede en regional men vejledende folkeafstemning, siger Peter Skaarup.

Når Folketinget har vedtaget et lovforslag, kan mindst l/3 (mindst 60) af medlemmerne kræve, at forslaget ikke skal gælde, før det er blevet godkendt ved en folkeafstemning.

Hvis lovforslaget skal bortfalde ved folkeafstemningen, kræves det, at et flertal af vælgerne er imod, og at dette flertal udgør mindst 30 procent af dem, der har ret til at stemme.

Disse regler om folkeafstemninger er kun brugt én gang. Det var ved folkeafstemningen i 1963 om de fire såkaldte jordlove.

På forhånd råder Dansk Folkeparti over 22 mandater.

Men da både Venstre, De Konservative samt Liberal Alliance er modstandere af betalingsringen vil de sammen kunne sende den folkeafstemning.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik