Det bliver sværere at spise sundt

Voldsomt stigende fødevarepriser, lavere lønninger, flere arbejdstimer og ødelæggende klimaforandringer de kommende år vil gør det endnu dyrere og sværere at spise sundt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Disse truende fremtidsudsigter er baggrunden for, at statens Strategiske Forskningsråd netop har bevilget mere end seks millioner kroner til forskning i fremtidens sunde mad for økonomisk pressede danskere, skriver 24timer.

Forskerne, som har modtaget pengene til projektet 'Mad i turbulente tider,' skal blandt andet finde ud af, hvordan vi håndterer de stigende fødevarepriser, og hvordan disse påvirker vores livskvalitet samt madens sundhed og klimavenlighed.

- Vi frygter, at vi står foran store negative økonomiske forandringer for mange danskere de kommende år, hvor også mennesker med faste lønindtægter vil opleve, at de har mærkbart færre penge på madbudgettet, samtidig med at priserne stiger, og klima og miljø udfordres, forklarer adjunkt Annemette Nielsen, Fødevareøkonomisk Institut og Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, til 24timer.

Undersøgelser viser ifølge Lotte Karen Holm, Fødevareøkonomisk Institut, Københavns Universitet, som er hovedmodtager bag projektet, at madbudgettet ofte er noget af det første, der skæres i, da det er mere fleksibelt end for eksempel udgifter til husleje og energi:

- Men et presset madbudget kan have negative konsekvenser for sundheden og måske for klimaet. Vi skal fremskaffe vidensgrundlag for, at vi måske kan undgå, at de økonomisk stramme tider, som jo kan vare en årrække, kommer til at betyde en befolkning med generelt dårligere helbred og spisevaner samt yderligere problemer for klima og miljø.

At spise sundt trods en halvtom husholdningspung og en presset hverdag er dog ifølge Lotte Karen Holm ikke alene den enkelte forbrugers ansvar i turbulente tider:

- Disse udfordringer stiller også krav til offentlige myndigheder, supermarkeder og producenter om at forholde sig på nye måder til udbuddet af fødevarer, til fødevarepriser og til kulturelt og socialt acceptable måder at spise på, uddyber Lotte Karen Holm til 24timer.

- Vi kan allerede se tendenserne til, at den sunde mad stiger mere end den mindre sunde - for eksempel når producenterne erstatter de sundeste af fedtstofferne med det billigere og mere usunde fedt og måske sukker for at holde priserne nede, påpeger Annemette Nielsen til 24timer.

 


Nyhedsoverblik