Den er helt gal med betalingsevnen øst for Storebælt

Sjællænderne springer markant i øjnene i ny kortlægning af Danmarks dårlige betalere

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Faktisk er de 10 mest gældsplagede kommuner i A4's omfattende kortlægning alle sjællandske. I nævnte rækkefølge er det Odsherred, Holbæk, Faxe, Gribskov, Helsingør, Ringsted, Ishøj, Næstved, Stevns og Køge. 9 af de 10 kommuner med mindst gæld finder man derimod i Jylland.

Kortlægningen er foretaget af Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4 på baggrund af data fra skyldnerregisteret RKI. I stedet for alene at kigge på antallet af dårlige betalere, tager kortlægningen også højde for, hvor den ubetalte gæld er størst - både nu og hvordan gælden har udviklet sig måned for måned det seneste år.

Resultaterne overrasker ikke Louise Frost, der er vært på programmet Luksusfælden og tidligere privatøkonomisk rådgiver i Danske Bank. Når TV3-programmet rykker ud til gældsplagede danskere, er det oftest en familie på Sjælland, der ønsker hjælp til at få styr på gælden. Det er sjældent en jyde, der ringer efter det økonomisk rådgivende tv-team, forklarer hun.

»Jyderne er mere påpasselige med at låne penge. Det overrasker mig ikke, at det er sjællænderne, der er synderne i jeres analyse. Vi har fundet folk på Sjælland, der har op mod 30 forskellige lån, før de giver op,« fortæller Louise Frost.

Ser man på det beløb, som de dårlige betalere i gennemsnit skylder, når de først er registreret i RKI, har sjællænderne da også en markant større gæld at afdrage end jyderne.

Hos Forbrugerrådet møder projektleder Annette Mathiasen, der er ansvarlig for Forbrugerrådets gratis gældsrådgivning, danskere med rigtig ondt i økonomien.

»Folk kommer med forskellig baggrund, når de henvender sig her. Men typisk er de allerede registreret i RKI, og så er de blevet skilt, fyret eller har været igennem et sygdomsforløb. Eller de har haft et overforbrug. På den ene side er de ramt af noget udefrakommende, og på den anden side kan det være langsomt stigende gæld, der til sidst er uoverskuelig,« forklarer Annette Mathiasen.

Gældsrådgivningen har til huse i København, Odense, Esbjerg og Aalborg. Den telefoniske hotline har åbent cirka to timer om ugen, men nu er efterspørgslen på rådgivning i København så omfattende, at Forbrugerrådet forventer at udvide åbningstiden til 12 timer inden for den kommende måned.

At Sjælland er særlig plaget af gæld, som er svært at afvikle, overrasker heller ikke Annette Mathiasen.

»Vi kan se, at Københavnscenteret er belastet. Dels er der tale om en stor befolkningsgruppe, men belastningen skyldes også, at vi er det center, der er tættest på Lolland-Falster, hvor der er en stor gruppe af gældsplagede borgere,« fortæller Annette Mathiasen.

Næsten hver tiende borger på Lolland har én eller flere sager i RKI-registeret.


Nyhedsoverblik