Debat: Ældre kan mere end de tror

Foto: TV ØST

Flere ældre vil sagtens kunne svinge både støvsugeren og koge kartofler, hvis de får lidt træning. Det er både til gavn for kommunens kasse og de ældre selv. Sådan lød det kontroversielle budskab, der var til debat i Faxe tirsdag.

130 mennesker var mødt op i dagcentret Æblehaven i Faxe til en debat om sundhed, service - og hvordan flere ældre kan klare sig selv.

En af de fremmødte var Jørgen Jørgensen, som får rengøringshjælp hver tredje uge.
-Den hjælp er jeg meget glad for, siger han.

Men havde Jørgen Jørgensen boet i Fredericia Kommune var det ikke sikkert, han havde fået den hjælp.
 For her er der de seneste fire år blevet sparet 13 millioner kroner om året på at lære ældre mennesker at gøre rent, lave mad eller selv tage bussen, når de vil ud.

- Jeg kan godt forstå at folk er skeptiske, det var jeg også selv dengang, det blev indført at flere skulle kunne klare sig selv, siger Olaf Helios fra Ældresagen i Fredericia og fortsætter:
- Men de finder ud af, at de kan mere end de selv tror.

I Faxe forsøger kommunen at tage ved lære af kommuner som Fredericia.
-  Der skal ske det reelt, at de skal få udvidet deres muligheder for - i deres eget hjem - at klare sig selv, eller klare en hel masse af de funktioner, de har lyst til at klare, siger Mogens Stilhoff (SF), som er formand for Sundhedsudvalget i Faxe Kommune

Den rengøring, som Jørgen Jørgensen får, kunne den 70-årige reelt set godt undvære - og i stedet selv støvsuge og gøre badeværelset rent.
- Det kunne jeg måske nok lige i øjeblikket. Men hvis jeg nu for eksempel skulle have fornyet min hofte, så ville jeg nok være glad for, at jeg havde bevaret den kommunale hjælp.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App