Vil ikke sikre bedre mod radon

Der dør relativt flere danskere end svenskere som følge af radon til trods for et langt højere strålingsniveau i Sverige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De danske myndigheder afviser at sikre danskerne bedre mod, selv om radon er skyld i 300 dødsfald årligt.

Det skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren. Det er næsten lige så mange, som der hvert år dør i trafikken, og samtidig relativt flere døde end i Sverige, selv om klippegrunden i vores naboland naturligt giver større radonstråling.

Problemet er ifølge en række eksperter, at der herhjemme ikke stilles krav til det maksimale radonniveau i boligerne.

- Det er åbenbart nemt at lade stå til, fordi folk først får lungekræft mange år efter, de udsættes for radon, siger Mette Neerup Jeppesen, afdelingschef i miljødivisionen hos Niras, til Ingeniøren.

I Sverige har man faste grænseværdier for radon. Desuden har huskøbere ret til at kræve en radontest på tilstandsrapporten, og boligejere får op til 15.000 kroner i tilskud til at radonsikre deres huse med f.eks. tætning og udsugning.

I Danmark er det kun i nybyggeri, at radonsikring er et krav, og det mener Erhvervs- og Byggestyrelsen er tilstrækkeligt.

- Rigtig mange steder i Danmark er radonniveauet ikke noget problem, og samtidig er det en stor ting at bygge den eksisterende boligmasse om, siger hun til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Dorte Nøhr Andersen peger på, at radonkoncentrationerne i Sverige i nogle tilfælde er op til 200 gange højere end i Danmark.

Som TV 2 ØST tidligere har fortalt er Region Sjælland den region i landet, hvor der er mest radon. Radon er en radioaktiv luftart, der siver op af jorden og som er kræftfremkaldende. Ringsted er et af de steder, der er mest udsat for radon.

TV2 ØST var med på radon-undersøgelse hos Henning og Judit i Ringsted. Se video herunder:
[video:video_mangler:090924_radon.flv]


Nyhedsoverblik