Vi har dårlige tænder

Foto: TV ØST

Det står skidt til med danskernes tandhygiejne. Det viser en ny undersøgelse blandt borgere i Næstved og Nykøbing Falster. Men vejen til en sundere mund er ikke så besværlig endda.

Tandlægen er for mange mennesker et frygtet bekendtskab. Og måske med god grund. En ny stor undersøgelse viser nemlig, at kun 29 pct. af danskerne har en god mundhygiejne.

Men der er forholdsvis simpelt at sikre en sundere mund.

- Overhold de regelmæssige tandlægebesøg, sørg for at få børstet to gange i døgnet og brug tandtråd til at holde rent mellem tænderne, siger tandlæge Thomas Hjorth.

32 procent har ifølge undersøgelsen huller i tænderne. Mens 63 procent har dårligt tandkød. Og Thomas Hjorth kan sagtens genkende billedet af mange usunde munde. Ifølge ham er det primært tålmodighed og grundighed, der halter.

- Folk får ikke brugt den tandtråd, der skal til dagligt i mellemrummene, og de får heller ikke børstet omhyggeligt nok i kindtandsområdet, forklarer Thomas Hjorth.

Man kan faktisk tjekke sig selv efter i sømmene. Apotekerne sælger tyggetabeletter, som med farve afslører, hvor galt det står til.

Og skulle man en enkelt dag gå hen og blive lidt doven med tandplejen, så husk som minimum aftentandbørsten.

- Man har ofte lidt bedre tid til sig selv om aftenen, og samtidig sker der det i løbet af natten, at spytproduktionen daler og man bliver mere tør i munden og tænderne vil derfor være mere udsatte for syreskader, uddyber Thomas Hjorth.

500 borgere fra Guldborgsund og Næstved har deltaget i undersøgelsen, der også viser, at danskerne bliver dårligere til at holde tænderne rene med alderen.

02:27 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App