Danskerne vil gerne bevare hænderne i god behold

Selv om politiet i disse dage kan afsløre det ene ulovlige krudtlager efter det andet, og selv om flere danskere i går blev stoppet ved grænsen med knaldfyrværkeri fra Tyskland, så er de farlige og ulovlige kanonslag og strygere hastigt på retur herhjemme, skriver JydskeVestkysten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vurderer overlæge Jens M. Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital på baggrund af et kraftigt faldende antal fyrværkeriskader.

Siden nytåret 1996 er antallet af personskader forårsaget af kanonslag og strygere styrtdykket med hele 88 procent fra 198 skader i 1996 til 23 sidste år. Heraf var kun seks skader alvorlige.

- Sådan noget som håndholdte strygere og kanonslag er stort set udryddet. Folk vil gerne beholde deres hænder, og befolkningen har efterhånden indset, at sådan nogle kanonslag er en leg med førligheden, og noget man skal holde fingrene fra, forklarer overlægen.

I 1990'erne skyldtes omkring fire ud af ti skader ulovligt knaldfyrværkeri, mens det sidste år kun var tilfældet i lidt mere end en ud af ti ulykker. Den massive oplysningsindsats gennem årene bærer en stor del af æren, mener kommunikationskonsulent Dorthe G. Rasmussen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Samtidig kan fyrværkeriulykken i Seest også have haft en præventiv effekt, tilføjer hun. Mens ulykker med kanonslag er på retur, er flere personer til gengæld kommet til skade de senere år på grund af væltede batterier, der skyder store ildkugler vandret ud i luften.

- Det kan give nogle slemme forbrændinger, og der var også en sidste år, som brækkede foden, da hun flygtede, fortæller Jens M. Lauritsen, der mener, at der kan være grund til at kigge nærmere på, hvorfor de store batterier vælter:

- For hvis de bliver håndteret rigtigt, bør de jo ikke vælte, medmindre de er konstrueret forkert.


Nyhedsoverblik