Danske unge er stadig mest fulde

Danske skoleelever topper igen mange af listerne i stor europæisk sammenligning af unges drikkevaner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske 15-16-årige holder fast i et væld af Europa-rekorder i en ny, grundig undersøgelse, hvor i hvert fald deres forældre nok havde foretrukket bundrekorder.

De drikker mere, oftere og større mængder ad gangen og føler sig fuldere end stort set alle deres jævnaldrende i 35 andre europæiske lande.

Det viser det store sammenlignende studie, der bliver lavet hvert femte år under navnet ESPAD (Det Europæiske Skoleprojekt for Alkohol og Andre Stoffer).

Danske unge er ret gennemsnitlige, når det kommer til røg og stoffer.

En typisk dansk teenager indtog i 2011 9,7 centiliter ren alkohol. Det er dobbelt så meget som det europæiske gennemsnit på 5,1 centiliter, og der er langt ned til finnerne på andenpladsen med 7,5 centiliter ren sprit.

Hele 76 procent af dem, der drikker, siger, at sidste brandert er mindre end en måned gammel. Og for 56 procent bestod den af mere end fem genstande, hvilket også giver dansk rekord i det, undersøgelsen definerer som "kraftig episodisk alkoholindtag".

92 procent af de adspurgte danskere siger, at de har drukket alkohol inden for det sidste år. På det punkt er kun unge i Tjekkiet mere erfarne, mens vores skandinaviske naboer i Norge og Sverige - som i de fleste andre sammenligninger - ligger helt i bund.

Helt i tråd med danske unges omfattende forbrug af alkohol, er det også dem, der har nemmest ved at få fat i alkohol - 96 procent siger, at det er "meget" eller "ret nemt".

Og i de unges egne subjektive vurdering af, hvor fulde de var sidst, de var fulde, giver danskerne sig selv i snit 4,6 point ud af 10 mulige. Dermed deler de førstepladsen med esterne - med næsten et helt point ned til de næstfuldeste i Irland.

De 2181 danske elever, der har deltaget i undersøgelsen, skiller sig også ud ved generelt at se flere positive end negative konsekvenser af deres fuldskab.

      Typiske grunde til at drikke er, at man har det sjovt, bliver glad og mere udadvendt, mens unge i mange andre lande fokuserer mere på faren for problemer med politiet, helbredet og frygten for at gøre noget dumt eller blive afhængig.

      /ritzau/


Nyhedsoverblik