Dårlige grillvaner gør os syge

Er det farmand, der styrer Weberen hjemme hos dig, så læs med her. Alt for mange mænd glemmer helt basale hygiejneregler, når der skal grilles bøffer, og det resulterer i antallet af maveonder i grillsæsonen eksploderer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Marielyst Ny Camping bliver der tændt op i grillen, og her er det selvfølgelig mændene, der er i sving. Men når kødet kommer på grillen, bliver de helt basale hygiejneregler ofte tilsidesat.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Søndagsavisen. Her får 44 procent af mændene ikke altid vasket rå kødsaft af fingrene efter, at de har rørt ved grillkødet. Hos kvinderne er det kun 28 procent.

- De tænker ikke over det i øjeblikket. Nu skal der grilles. Nu skal vi vise, at vi kan lave en lækker kylling eller pølse, siger Nina Weesgaard, der er faglærer på CELF.

Men rå kødsaft kan få alvorlige konsekvenser.

I værste fald så kan du blive angrebet af en bakterier, der hedder campylobactor eller den, der hedder salmonella. Du kan blive noget så eventyrligt syg af det. Vi snakker dårlig mave, opkast, feber og dehydrering. I værste tilfælde dødsfald, siger Nina Weesgaard.

Ifølge Statens Serum Institut er antallet af smittede med salmonella og campylobactor-bakterier størst, når vi griller i juni, juli og august. På campingpladsen er der dog ikke en finger at sætte på mændenes hygiejne.

- Det er indgroet, at man tænker på det. Man ved jo, hvor syg man kan blive. Jeg gennemsteger kødet og sørger for at vaske hænder hele tiden, siger Per Olsen.

Men spørger man kvinderne, er billedet et lidt andet.

- Jeg synes godt nok, at det er meget rosenrødt, det mændene siger. Selvfølgelig kikser det, men der er ikke nogle af os, der er blevet dårlige af det, siger Lotte Olsen.  

Men vil du være helt sikker på at undgå maveonde, når du griller, så er rådene helt enkle.

- Vask hænder, når du har rørt ved noget, der er råt. Mål temperaturen at den når op på 75 grader, når du steger kødet, og vent med at tage din mad ud, når du skal bruge det, siger Nina Weesgaard, der er faglærer på CELF.

Her kan du finde flere hygiejne-råd:

Fødevarestyrelsen

 

 

 

 


Nyhedsoverblik