Borgmestre protesterer mod affald fra Risø

Lollands borgmester skal sammen med fire andre borgmestre mødes med sundhedsministeren for at snakke om placeringen af radioaktivt affald.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Med næsten et års forsinkelse får fem borgmestre foretræde for sundhedsministeren. De siger alle kategorisk nej til at huse atomaffald inden for kommunegrænsen.

 

 

En papkasse med 8000 protestunderskrifter fra Kerteminde bliver overrakt mandag, når kommunens borgmester, Sonja Rasmussen, sammen med fire andre borgmestre mødes med sundhedsminister Astrid Krag (SF) i København.

Sonja Rasmussen og borgmestrene fra Skive, Struer, Lolland og Bornholm er voldsomt utilfredse med, at deres kommuner står på myndighedernes liste over egnede steder, hvor man kan deponere radioaktivt affald fra den nedlagte Forsøgsstation Risø. Affaldet skal ligge uberørt af mennesker i 300 år.

- Vi er fortsat meget kritiske. 8000 underskrifter er jo rimelig meget, når vi er 28.000 mennesker i kommunen. Det er ret svært, næsten umuligt, for os at få at vide, hvad det er for en proces, der forløber, siger Sonja Rasmussen.

I alt seks steder i de fem kommuner er udpeget som mulige placeringer for Risø-affaldet. Det er planen, at de seks lokaliteter hen over sommeren skal barberes ned til to-tre steder, hvorefter Folketinget skal træffe den endelige beslutning om slutdepotet i form af en anlægslov.

- Vi fem borgmestre er enige om, at der skal en eksportløsning til her. Det er vores dagsorden, siger Sonja Rasmussen.

De fem borgmestre blev lovet et møde om sagen allerede sidste sommer af daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V), men valget kom i vejen, og mødet bliver derfor først holdt nu.

De udpegede kommuner mener, at Danmark bør eksportere det lav- og mellemradioaktive atomskrot til lande som Sverige eller Tyskland, der i forvejen har depoter til radioaktivt affald og erfaringer med at håndtere det.

Der er afsat en halv milliard kroner til at bygge slutdepotet, og selv om der ligger arbejdspladser gemt i projektet, er de ikke af den slags, som de fem kommuner ønsker sig.

Kommunerne har forskellige argumenter for, hvorfor affaldet ikke skal ligge hos dem - for eksempel lever Bornholm i høj grad af turister og mener, at atomaffald forstyrrer ferieidyllen. Men Skives borgmester, Flemming Eskildsen (V), sagde i marts til Ritzau, at de fem kommuner står last og brast i deres modstand, selv om der kun bliver én taber i sidste ende.

- Uanset argumenter siger vi alle fem nej til affaldsdepotet, og vi ønsker ikke at spille sorteper med hinanden, for dette er en belastning, uanset hvor det placeres, mener Flemming Eskildsen.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik