Borgere mod atomaffald

Modstandere mod et atomaffaldslager ved Rødbyhavn mødes til borgermøde om affaldet fra Risø

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Baggrund:

Det forventes at de radioaktive rester fra Danmarks atomforsøg i Risø vil fylde fra 5.000 til 10.000 kubikmeter

Dette radioaktive materiale skal placeres således, at det kan holdes isoleret fra mennesker og miljø i mindst 300 år.

Der er udpeget seks mulige områder rundt om i Danmark, hvoraf Rødbyhavn er eet. Disse områder er valgt ud fra en geologisk vurdering og ud fra hensyn til drikkevand og risiko for jordskælv.

Det radioaktive materiale i depotet  bliver pakket i  cementforede metaltromler og disse tromler skal placeres i en beholder af beton, der befinder sig cirka 30 meter under jorden, eller også kommer atomaffaldet til at ligge på overfladen.

Kilde: Dansk Dekommissionering

En losseplads for atomaffald skal holde sig langt væk fra Lolland. I hvert fald hvis det står til de borgere der mandag aften mødtes til borgermøde.

For Kjeld Hansen, der er landmand, og ejer en del af den jord, som muligvis skal være atomdepot.

- Jeg kan ikke lide tanken om, at have sådan noget liggende. Nu dyrker jeg jo fødevarer på den jord. Det næste bliver vel, at i en eller anden radius omkring det, så må der ikke laves fødevarer, siger Kjeld Hansen.

Den lollandske lerjord er særdeles velegnet til at opbevare atomaffaldet i, fordi leret danner en membran omkring affaldet. Derfor er jorden nær Rødbyhavn et af de seks steder i Danmark, der er udpeget som mulige depoter for atomaffald.

Atomaffaldet stammer fra forsøgscentret ved Risø, hvor det ikke længere kan opbevares, fordi jorden her ikke er velegnet. De mellem 5000 og 10.-000 kubikmeter  atomaffald har længe været et politisk tovtrækkeri.

Både borgere og miljøordførere har erklæret, at de ikke vil have atomaffaldet flyttet fra forsøgscentret. Det har fået sundhedsministerien til at kræve en ny redegørelse om, hvorvidt affaldet kan blive liggende, hvor det ligger. Men konklusionen er den samme: Affaldet skal flyttes. Derfor ser det nu ud til, at affaldet kommer til at ligge i et af de seks udpegede områder.

Selvom atomaffaldet ikke udgør en sikkerhedsrisiko, hvis det bliver håndteret ordentligt, så er holdningen til atomaffaldet på Lolland klar:

- lad politikerne, der gerne vil vedtage det, have det i deres baghave. For vi vil ikke have det, siger Kjeld Hansen.

Her i efteråret bliver det besluttet, hvor atomaffaldet fra Risø skal opbevares, og et område ved Rødbyhavn er et af de seks steder, der er udset som en mulig aftager.

<p>Op til 100.000 kubikmeter atomaffald skal deponeres et sted i Danmark, og det kan muligvis blive ved Rødbyhavn på Lolland. Lollikkerne nægter at tage i mod det.

Nyhedsoverblik