Borgere i oprør over asylcenter

Foto: TV ØST

Faldende huspriser og ballade er nogle af de konsekvenser, som beboerne frygter i den lille by Sæby i Kalundborg Kommune.

Der er krisestemning i Sæby.

Med udsigt til 200 nye naboer er luften tyk af bekymring hos de omkring 350 beboere i den lille vestsjællandske by.

- Det har vi det rigtig dårligt med, og vi kan ikke bo her, hvis det bliver en realitet, siger nabo til det foreslåede asylcenter Johannes Andersen.

Det er Kalundborg Kommune, der i samarbejde med udlændingestyrelsen planlægger at placere et asylcenter i de tomme bygninger, der tidligere husede byens sygehus.

- Det kan skabe noget aktivitet i byen og i det tomme sygehus. Og det kan samtidig skabe nogle arbejdspladser, siger borgmester Martin Damm.

Ballade og faldende huspriser

Borgerne bekymrer sig for, om asylansøgerne vil kunne få tiden til at gå. Blandt andet fordi byen ikke har indkøbsmuligheder eller fritidsaktiviteter nok.

- Så tænker man på, at de måske kan gå rundt og lave noget ballede i byen, siger nabo til asylcentret Rita Fries. Men også huspriserne hænger som en sort sky over debatten. Johannes og Jytte Andersen har boet i byen siden 1974, og de frygter, at deres hus vil være usælgeligt.

- Vi ville ikke selv købe et hus, der ligger så tæt på et asylcenter.

Gode erfaringer fra Jylland

Kritikken fra borgerne møder forståelse på byens rådhus. Derfor har kommunen arrangeret en høringsfase og et borgermøde i byen. Og kommunen har været på studietur til Jylland, for at se på et lignende projekt i Tranum.

- Det fungerer derovre, forklarer borgmester Martin Damm. - Og hvis det ikke kommer til at fungere her, så vil vi have skrevet ind i kontrakten med udlændingestyrelsen, at vi kan opsige den.

Kontrakt eller ej. Borgerne er bekymrede for 200 nye beboere i byen. Men det handler i følge beboerne ikke om frygt for fremmede eller racisme.

- Det har intet med det at gøre! Det er alene mængden af beboere, vi er bekymrede for, siger Benny Aavirke.

Den endelige beslutning bliver taget i byrådet den 25. April.

04:36 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App