Boligejere får ingen ekstraregning for solceller

Boligejere med solceller får ingen ekstraregning, oplyser Venstres energiordfører, men vindkraftanlæg udskydes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danskere, der allerede har købt solcelleanlæg, får ikke forringet deres investering. Det viser en aftale mellem partierne bag energiforliget, oplyser Venstre energiordfører, Lars Christian Lilleholt.

 - De, der har investeret i et anlæg i tillid til reglerne, er sikret støtte i anlæggets normerede levetid på 20 år. Støtten var fastsat til 10 år i klima- og energiministerens oprindelige udspil. Dermed var solcelle-ejernes vilkår forringet meget kraftigt, siger han.

Kravet fra Venstre
- Det er ændret med aftalen. Det har ikke mindst været et krav fra Venstre, at man ikke kan lovgive med tilbagevirkende kraft, siger Lars Christian Lilleholt.

Venstre har sikret, at regningen finansieres ved at udskyde havvindmølleparken ved Kriegers Flak i Østersøen mellem Danmark, Sverige og Tyskland, ligesom kabelhandlingsplanen slankes.

- De ekstra udgifter til mange solcelleanlæg finansieres ved at udskyde havvindmølleparken, mens kabelhandlingsplanen reduceres ligesom en lang række andre, mindre tiltag skal sikre økonomisk balance, siger Lars Christian Lilleholt.

Afviser kritik
Han afviser, at Venstre skader vindenergien og anden vedvarende energiformer end solceller, som koster statskassen. Indtil 2020 var der ventet 200 MegaWatt anlæg, men der er installeret 250 MW, og aftalen ventes at skabe ekstra 500 MW inden 2020, siger han.

- Når der kommer flere solceller, er det oplagt at kigge på anden vedvarende energi, men Danmark er fortsat i front på energiområdet. Når der kommer mere end én form for vedvarende energi, er det naturligt, at en anden form for vedvarende energi reduceres en anelse, siger Lars Christian Lilleholt.

I 2020 kommer 35 procent af energiforbruget fra vedvarende energi. EU's mål er på 30 procent. Klima- og Energiministeriet har endnu ikke kommenteret aftalen.

/ritzau/

 


Nyhedsoverblik