Biavlere hårdt ramt af massedød

Hver femte af landets bier er bukket under i den lange vinter. Det er dobbelt så mange som normalt. En biavler fra Slagelse har mistet 60 procent af bestanden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når biavler Lars Egelunn Nielsen åbner staderne er det alt for tit et trist syn.

- Der har vi dronningen. Og de små klatter er det eneste, der er befrugtet. Jeg har hundrede, der er lige så dårlige og ikke kan bruges til noget. Og jeg har 300, hvor de er helt væk og døde.

Det er frostvejr tidligt i efteråret, og så kulde og nattefrost frem til maj, der har betydet, at bierne er døde af sult i massevis. Især har det kostet, at der i februar var lidt varme, så bierne dukkede frem - og så fik en lang periode med hård frost i ansigtet. 60 procent af Lars Egelunn Nielsens bier er døde, og det kommer til at koste ham en halv million kroner.

- Jeg får ikke løn det næste år. Ingen honning og ingen salg af dronninger, og flere af de marker, som jeg skulle bestøve, har jeg fået kollegaer til. Men det tjener jeg jo ikke på.

Problem over det hele

Lars Egelunn Nielsen er en af de absolut hårdet ramte. Men bierne er døde i langt højere frekvens end normalt.

- Det ser ud som om at 21 procent af landets bier er døde. Det er dobbelt så mange som normalt. Det svarer jo til hver femte. Prøv at spørge en landmand om, hvad han vil synes om at miste hver femte ko. Sådan har vi det lidt, siger biolog Flemming Vejsnæs, der er konsulent for Dansk Biavlerforening.

Massedøden blandt bierne kan både komme til at koste for privates frugttræer og for landbruget.

- Hvidkløber, rapsmarker, frugttræer - alle skal bruge bier til at bestøve. Ingen bier - ingen æbler. Det er et problem for rigtig mange, siger Flemming Vejsnæs til TV2ØST.


Nyhedsoverblik