Betjent tiltales for skud i Kalundborg

Fire års fængsel for fire skud. Det kan blive dommen for en betjent, der sidste år skød og dræbte en biltyv. En ekspert forklarer dog, at det er meget sjældent, at betjente dømmes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fire skud kan koste fire års fængsel. Betjenten fra Kalundborg - der sidste år skød og dræbte en biltyv - bliver nu sigtet for grov legemesbeskadigelse med døden til følge.

- Det er ikke så tit, at man mener, at der er grundlag for at rejse tiltale mod betjente, siger lektor Thomas Elholm fra SDU. Han er ekspert i politiets brug af skydevåben. 

Det var i Kalundborg, at betjenten prøvede at stoppe biltyven ved at råbe efter ham den 30. november sidste år. Biltyven - Michael Nielsen - stoppede ikke bilen. Ifølge betjentens forklaring fortsatte han mod betjenten, som følte sig i livsfare. Betjenten skød fire gange og dræbte biltyven. Statistisk set er der kun en lille risiko for, at han bliver dømt.

- Det er meget sjældent, at vi ser betjente bliver blive dømt. Der går år i mellem. Og selv når de bliver dømt, så benytter man sig tit af en særlig bestemmelse i straffeloven for at lade straffen bortfalde, siger Thomas Elholm.

Det er meget svært at dømme betjente skyldige, hvis de har følt sig i livsfare. Også selvom det bagefter viser sig, at de rent faktisk ikke var i livsfare.

- Det bedste eksempel er måske en politibetjent, der bliver truet med en pistol og skyder vedkommende. Efterfølgende viser det sig, at det var en attrap-pistol. Så der var ikke den fare, og dermed ikke grundlag for at skyde. Alligevel går han fri, siger Thomas Elholm.

Der er ingen grund til at stramme loven for betjentene, mener eksperten.

- Det kan ikke være sådan, at de ved den mindste fejl risikerer fængssel og at miste deres job, siger Thomas Elholm.

Betjenten har tidligere været indblandet i en række sager. I 2002 skød han en anden småforbryder to gange i kroppen. I 2004 afslørede en mobiloptagelse, at betjenten trådte en mand på struben.

Politiforbundet vil gerne helt undgå, at politibetjente skal trække deres tjenestepistol. En undersøgelse viser dog, at danske betjente oftere end deres udenlandske kollegaer affyrer deres tjenestepistol.

Kan du afvise, at der er nogle betjente, som er lidt for hurtige på aftrækkeren?

- Nej, det kan jeg jo ikke. Det er også derfor, de her sager bliver prøvet godt og grundigt i retssystemet, hvis det kommer så langt, siger Peter Ibsen, der er formand for Politiforbundet.


Nyhedsoverblik