Beboere skal selv betale for gadelys

Flere og flere kommuner vil have beboere langs private fællesveje til selv at betale for gadelyset. Det gælder blandt andet i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange kommuner har nemlig fået den lyse idé at sende regningen for at bo og færdes på en oplyst vej til beboerne på private fællesveje og altså ikke længere betale den af kommunekassen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Det gælder blandt andet i Slagelse, hvor beboerne i Kongstedparken fik et chok, da de for et år siden fik et brev fra Slagelse kommune om at gadelyset fremover var for egen regning.

-Vi tænkte: De er da ikke rigtig kloge, fortæller Tage G. Arntsen fra grundejerforeningen til avisen. Foreningen har siden klaget over beslutningen, men uden held.

Allan Malskær, der er formand for Parcelhus8 ejernes Landsforening, vurderer, at op mod 50.000 danskere er berørt af kommunernes ønske om at hente penge ind for lyset.

-Det går som en bølge over landet. En privatiseringsbølge, siger han.

Det er samtidig parcelhusforeningens vurdering, at tallet vil stige yderligere, så op mod en halv million husejere skal betale mellem 500 og 1.000 kroner om året for lys i gadelygten.

Og at sende regningen for gadelys videre til beboerne er - i lighed med at tage sig betalt for asfalt og vejvedligehold på private fællesveje - helt lovligt.  Det understreger Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), der er formand for miljø- og teknikudvalget i kommunernes forening, KL.

-Selvfølgelig handler det om, at kommunerne skal passe godt på pengene og finde besparelser, men det er også en konsekvens af kommunalreformen, hvor der i sammenlagte kommuner har været forskellig praksis. Den ensartes nu mange steder, siger han til avisen.

     


Nyhedsoverblik