Beboere på plejehjem får ikke mad nok

Undersøgelser viser, at ud af de cirka 100.000 danskere, der bor på et plejecenter, er 60 procent underernærede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Det er ikke kun etisk uforsvarligt, mener kilder, som Dagbladenes Bureau har talt med, det giver også de gamle en lang række alvorlige sygdomme som kronisk træthed, depression, dårlig hjerte- og lungefunktion - og øget risiko for at dø.

Søren Rank fra Ældre Sagen kalder det dybt bekymrende, at 60.000 ældre er underernærende:
- Det er jo ikke fordi, vi mangler viden om ernæring. Nu må kommunerne og ældreplejen flytte sig fra skrivebordene og få gjort noget ved det her problem. Det er uværdigt, at vi behandler svage gamle, som ikke selv er i stand til at råbe op, så usselt, siger han.

For lidt viden

Den mad, som de ældre indtager, kommer typisk fra et storkøkken, der geografisk kan være placeret langt væk fra plejecenteret. En undersøgelse foretaget af Fødevareinstituttet viser, at beboerne sjældent tilbydes den ernæring, som de har brug for. Køkkenerne har for lidt viden om, hvor meget energi, og hvor mange næringsstoffer, der er i den mad, de tilbereder.

Kritik bliver afvist

Men den kritik afviser Janni Glæsel, Mad- og måltidskonsulent i Kost- og Ernæringsforbundet. Hun mener i stedet, at det er plejecentrene, der er for dårlige til at vurdere, hvad den enkelte beboer har brug for:
- Det er plejepersonalet, der kender beboerne. Det er dem, der skal sørge for, at bestille den rigtige kost, og så leverer vi den selvfølgelig. Problemet er bare, at plejepersonalet ikke har forstand på ernæring. De spotter ikke, at fru Jensen har brug for særkost, fordi hun ikke er i stand til at tygge maden. Og så er det klart, hun bliver underernæret, siger hun.

Janni Glæsel kritiserer også plejehjemspersonalet for ikke at have tilstrækkelig opmærksomhed på maden og måltiderne.

Der mangler hygge

Plejecentrenes formand Ole Mørk Nielsen kan godt følge Janni Glæsel i hendes kritik:
- Jeg erkender, at der er stor forskel på, hvordan plejecentrene griber måltiderne an. Ikke alle er lige gode til at se, hvad den enkelte beboer har behov for, og heller ikke alle er gode til at skabe den hygge omkring måltidet, som er med til at øge appetitten. Jeg vil appellere til plejecenterlederne og bede dem om, at de tager ansvaret på sig og får løst de her problemer. Det er selvfølgelig dybt kritisabelt, at 60 procent af beboerne ikke får den kost, de har behov for, siger han til Dagbladenes Bureau.

 


Nyhedsoverblik